Zdravlje – Izbegnite probleme sa stomakom tokom putovanja – Travel Magazine

Izbegnite probleme sa stomakom tokom putovanja

Izbegnite probleme sa stomakom tokom putovanja

Hrana predstavlja veliki deo iskustva tokom svakog putovanja, kao i specifičan i direktan način da upoznate destinaciju i lokalnu kulturu življenja. Ali ako vam od nje pozli, može da stvori neke od najgorih putnih uspomena. Osim toga što vam preporučujemo da gde god da idete sa sobom nosite i redovno koristite probiotske preparate, evo još nekoliko saveta kako da svoj stomak sačuvate od potencijalnih problema, a ovo naročito važi za posetu zemljama u razvoju.
Pijte isključivo prokuvanu ili flaširanu vodu
Voda u zemljama u razvoju često se ne kontroliše pa može sadržati štetne materije ili mikroorganizme. Zato je jedan od osnovnih vidova zdravstvene preventive da pijete samo prokuvanu ili flaširanu vodu. Ukoliko vam posluže vodu iz flaše koja je već otvorena, zatražite da donesu drugu i otvore je pred vama. U nekim afričkim zemljama, restorani iskorišćene flaše od vode pune „česmovačom“ i ponovo ih nude gostima.
Dobro odmerite mesto na kome planirate da jedete
Mnogi iskusni putnici ne mogu da odole lokalnim specijalitetima koji se prodaju na ulici po veoma pristupačnim cenama, dok drugi, iz straha da se ne razbole, jedu isključivo u poznatim fast food lancima. Generalno, preporuka je da se vodite zdravim razumom i da dobro osmotrite mesto, klijentelu, kao i onog ko hranu priprema. Ukoliko primetite da prljavštinu, muve koje lete okolo, ili da osoba koja sprema hranu ima prljave ruke, naravno da ćete poslušati svoj razum i pobeći glavom bez obzira. Ako nađete neko mesto koje vam se sviđa i čini se da je u redu, uvek prednost dajte kuvanoj, odnosno termički obrađenoj hrani u odnosu na presnu, jer je manja verovatnoća da su u njoj prisutne bakterije.
Naručujte isto što i lokalci
Složićete se da lokalci najbolje znaju šta je na meniju dobro, pa im slobodno prepustite da vam izaberu jelo. Velike su šanse da ćete dobiti ukusan obrok, ali i nekoliko novih poznanstava.
Izbegavajte neoljušteno voće
U egzotičnim zemljama ima puno vrsta voća koje nikada ranije niste probali, ali pravilo koje će vas poštedeti mnogih stomačnih infekcija je: Ukoliko je oljušteno, nemojte ga jesti! Izbegavajte da kupujete porcije već oljuštenog i isečenog ananasa, manga i papaje. Držite se banana, pomoranži i drugog voća koje ćete sami oljuštiti.
Osmotrite svoju hranu
Novi interesantni mirisi i ukusi mogu pobuditi vaš apetit do te mere da poželite da odmah slistite svoj obrok, ali posvetite bar jedan minut posmatranju svog tanjira (ili čaše, ako je u pitanju piće). Ovako ćete izbeći da pojedete muvu u svojoj supi, pčelu u voćnom koktelu ili živo meso u kariju. Bljak!
Obratite pažnju na to da li je meso dobro kuvano
Nedovoljno kuvano meso i riba mogu izazvati ozbiljne stomačne probleme, zato se sa tim nikako ne treba igrati.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *