Zdravlje – Kako da ostanete zdravi tokom leta – Travel Magazine

Kako da ostanete zdravi tokom leta

Kako da ostanete zdravi tokom leta

Nedavno je desetak putnika na letu Emirates-a od Dubaija do Njujorka bilo zadržano u karantinu zbog simptoma sličnih gripu. Putnici su tokom leta počeli da osećaju tegobe i dobili su povišenu temperaturu, što je bio znak za alarm kabinskog osoblja.

Avion je sleteo na njujorški aerodrom, a putnici su uz sve mere opreza napustili letelicu i bili upućeni na lekarsku proveru. Njih nekoliko je zadržano u nekoj vrsti karantina.

Kabina putničkog aviona je nepravedno svrstana u veoma rizična mesta za prenos i širenje zaraza. Naučnici su utvrdili da je vazduh u kabinama aviona bezbedan i čist, ali ipak boravak na ovakvim mestima zahteva izvesne mere opreza i zaštite. Problem može nastati ako se na tom malom i skučenom prostoru nađe osoba koja je nosilac virusa ili bakterije, isto kao i na mnogim drugim mestima, poput javnog prevoza, školskih učionica ili čekaonica u bolnicama. Stručnjaci zato savetuju putnike da preduzmu mere opreza i da se zaštite od moguće zaraze.

Često perite ruke, kažu iz Centra za prevenciju zaraznih bolesti. I to sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi. To je prvi i osnovni postupak kojim se sprečava širenje zaraze u avionu. Nosite sa sobom antibakterijsko sredstvo za čišćenje ruku. Preporuka je da sadrži najmanje 60 posto alkohola. Ovo sredstvo možete da koristite i kada nemate čistu vodu pri ruci. Tokom putovanja i leta avionom bi svakako trebalo da izbegavate da rukama dodirujete oči, nos ili usta. Držite uključenu ventilaciju iznad sedišta jer ćete na taj način omogućiti cirkulaciju čistog vazduha. Iako će vam možda izgledati kao preterano, prebrišite antibakterijskim maramicama naslon sedišta i rasklopivi stočić ispred vas, a kada odlazite u toalet uhvatite se za kvaku preko papirne maramice.

Stručnjaci savetuju da sa sobom pri ruci imate i masku za lice, ako se desi da sedite pored osobe koja kašlje ili kija, a kabinsko osoblje nije u mogućnosti da vas premesti na drugo sedište.

Određena istraživanja o kretanju respiratornih virusa u avionu pokazala su da su znatno bezbednija sedišta pored prozora.

Ukoliko ste se vi razboleli pred polazak na put, najbolje bi bilo da putovanje odložite.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *