Zdravlje – Kako da se ne ugojite na odmoru – Travel Magazine

Kako da se ne ugojite na odmoru

Kako da se ne ugojite na odmoru

Kao i do pakla, put do odmora je popločan dobrim namerama. Želite da se odmorite, osvežite, pocrnite i naravno, da se vratite koji kilogram lakši. Međutim, negde na pola puta susretnete se sa all inclusive restoranskim đakonijama, fenomenalnim lokalnim poslasticama, sladoledom na plaži, itd. Kada se vratite kući, imate pregršt divnih uspomena, ali i nekoliko kilograma više nego pre polaska na odmor. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da sprečite takvo nepoželjno gojenje:

1. Planirajte unapred. Ukoliko odsedate u hotelu, raspitajte se da li imaju teretanu ili organizovane sportske aktivnosti i da li su oni uključeni u cenu aranžmana? Da li unapred treba da se prijavite za ovakav tip rekreacije? Ukoliko na vašem putovanju neće biti dovoljno zdravih i hranljivih obroka, ponesite neku hranu od kuće (pahuljice, sušeno voće, orahe i sl.). Ukoliko planirate da se bavite sportom, ponesite patike i udobnu odeću.

2. Izdvojite svakog dana vreme za vežbu. Budite kreativni! Ne morate da koristite žičaru, popnite se do tog vidikovca pešice! Prošetajte se po centru, ne morate ići prevozom… Iznajmite bicikl, šetajte se po prirodi. Više plivajte, manje se sunčajte… Ukoliko nemate vremena za ovakve aktivnosti, desetominutne vežbe rastezanja ujutro, pre tuširanja, pomoći će vam da ceo dan budete sveži i puni energije.

3. Jedite pravu, zdravu hranu. U inostranstvu ste, hrana je drugačija, aromatična i mami vas – naravno, treba sve da probate. Ipak, obratite pažnju na količinu hrane koju unosite, i trudite se da jedete kvalitetno. Ukoliko imate saputnika, odličan način da smanjite unos kalorija, a da ipak probate što više ukusa, je da delite porcije.

4. Spakujte zdrave grickalice.  Bademi, orasi, lešnici i voće su odličan način da zavarate glad na dugim izletima, na plaži ili tokom razgledanja grada. Zapakujte ih u ranac i tokom celog dana ćete moći uspešno da se odupirete nezdravim opcijama kao što su razne čokoladice i brza hrana.

5. Pokušajte da zadržite svoju dnevnu rutinu. Ako kod kuće svakog jutra trčite, ili dan počinjete voćem, radite tako i na putovanju. Naravno, ukoliko niste u mogućnosti da se pridržavate svoje rutine, nemojte osećati krivicu, prilagodite se novoj situaciji i uživajte u novim iskustvima.

6. Svuda sa sobom nosite vodu. Tokom dana ćete biti odmorniji ukoliko se redovno hidrirate, ali ćete i smanjiti potrebu za kalorijama.

7. Spavajte! Putovanja su uzbudljiva, bićete u iskušenju da svaki dan pretrpate brojnim zanimljivim sadržajima. Ukoliko sebi dozvolite normalnu količinu sna (7-8 sati spavanja), imaćete dovoljno energije za aktivan odmor, ali će i vaš imuni sistem ostati jak i pomoći vam da ostanete zdravi.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *