Zdravlje – Kako se čiste avioni između letova? – Travel Magazine

Kako se čiste avioni između letova?

Kako se čiste avioni između letova?

Mnogi putnici su uplašeni za svoje zdravlje tokom leta zbog (ne)higijene putničke kabine.

Koliko ima istine u tome da je kabina aviona među najprljavijim mestima na svetu ostavićemo naučnicima da otkriju, ali da treba biti obazriv to stoji.

Lokacije sa najvećim brojem bakterija su nasloni za ruke i posebno stočići koji se obaraju. Pojedini stručnjaci savetuju da se ova mesta obavezno prebrišu antibakterijskim maramicama.

Prema protokolima aviokompanija sve to, a i mnogo toga drugog bi trebalo da bude prebrisano i dezinfikovano posle svakog leta. Čišćenje putničke kabine je obavezno, a dubinsko i detaljno čišćenje se obavlja na kraju svakog dana, nakon poslednjeg obavljenog leta za taj dan.

Između letova

Postoje razlike u obimu čišćenja u zavisnosti od dužine letova. Posle kraćih letova čišćenja su manja i svode se na obično skupljanje prosute hrane, razbacane ambalaže i papirića. To obavljaju članovi kabinskog osoblja, koji nakon što se i poslednji putnik iskrca obilaze avion i proveravaju svaki njegov kutak.

Brzinski se usisa centralni deo kabine, takozvani prolaz, a ako postoje neke nove veće fleke onda se one tretiraju posebnim sredstvom. Sedišta se ne čiste dubinski, ali se prebrišu ukoliko postoji potreba. Lakše je održavanje kožnih sedišta, pošto se ona mogu brisati i vlažnim krpama. Kabinsko osoblje čisti i kuhinju i toalete.

Dubinsko čišćenje

Nakon obavljnih svih letova tog dana, u avion ulazi posebna ekipa koja pripada aerodromskoj službi održavanja, odnosno prihvata i otpreme aviona. Oni detaljno čiste putničku kabinu, dubinski usisavaju tepih, sedišta, brišu sve naslone i stočiće i obavezno vrše dezinfekciju.

Zato, nemojte da se brinete za zdravlje. Kabina aviona svakako nije najčistije mesto na svetu, ali nije ni najprljavija. Ipak, preduzmite opšte mere opreza.

Pogledajte novi koncept putničke kabine za Boing 777X. Da li će avioni dobiti kabine za spavanje? Evo šta možete, a šta ne smete da iznesete iz aviona.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *