Zdravlje – Oprez: Norovirusi vrebaju na odmoru! – Travel Magazine

Oprez: Norovirusi vrebaju na odmoru!

Oprez: Norovirusi vrebaju na odmoru!

Norovirusi su grupa veoma zaraznih virusa koji izazivaju stomačne probleme i sa kojima se možete suočiti u svim delovima sveta, a česta su pojava na odmoru.

Epidemije su posebno česte na velikim kruzerima, na kojima se u ograničenom prostoru nalazi i po nekoliko hiljada putnika i zaraza može veoma brzo da se raširi. Neretko se javljaju i u hotelima, a dovoljno je samo nekoliko dana da „devastiraju“ neko manje turističko mesto.

Virus se brzo širi, a možete ga dobiti u direktnom kontaktu sa obolelom osobom, konzumirajući kontaminiranu hranu i vodu, kao i dodirivanjem kontaminiranih površina (tanjiri, escajg).

Period inkubacije je kratak, između 12 i 48 sati. Simptomi kao što su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, slabost i blaga temperatura se veoma brzo razvijaju i mogu da traju 2-3 dana. Najteža komplikacija je dehidratacija, koju izazivaju povraćanje i dijareja, i koja može biti blaga, ali u težim slučajevima, posebno kada se radi o maloj deci ili starijim osobama, može doći i do težih oblika dehidratacije koji zahtevaju hospitalizaciju.

Ne postoji vakcina protiv norovirusa, niti se prepisuje neka posebna terapija. Izručito se ne preporučuje korišćenje antibiotika na svoju ruku, budući da se radi o virusnoj, a ne bakterijskoj infekciji. Najvažnije je održavati organizam hidriranim kako ne bi došlo do dehidratacije, piti dosta vode, instant supe, tečnosti sa elektrolitima i izbegavati tešku hranu. Preporučuje se odmor i ležanje, kao i izbegavanje kontakta sa drugima. Osobe obolele od norovirusa mogu biti zarazne i tri dana nakon prestanka tegoba.

Higijena je ključna za sprečavanje širenja norovirusa. To podrazumeva redovno temeljno pranje ruku sapunom, posebno nakon korišćenja toleta, pre jela i nakon korišćenja potecijalno kontaminiranih površina. U hotelima treba izbegavati dodirivanje kvaka, ručki, dugmića za lift, slavina, kao i gelendera na stepeništima, kao i kupanje u bazenima.

Izbegavajte sveže neoljušteno voće, salate od svežeg lisnatog povrća, ali i ostrige. Ukoliko ste bolesni, ne pripremajte hranu za druge. Prilikom pripreme hrane, dobro operite i termički obradite sastojke, oljuštite sveže voće i pre pripreme takođe dobro operite ruke.

U putnoj apoteci trebalo bi da imate sredstvo za spuštanje temperature, probiotike koji će pomoći u što bržem regulisanju probave tokom oporavka i rastvor sa elektrolitima koji sprečava dehidrataciju organizma.

Za slučaj da ipak dođe do komplikacija, kao što je ozbiljnija dehidratacija koja zahteva lekarsku pomoć, svakako bi trebalo da imate uplaćeno putno osiguranje.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *