Zdravlje – Prirodni lekovi na putovanju – Travel Magazine

Prirodni lekovi na putovanju

Prirodni lekovi na putovanju

Jednostavne, prirodne i jeftine namirnice kao što su paradajz, đumbir, avokado ili so, mogu biti korišćene za smanjenje opekotina od sunca, uboda i ugriza, kod mučnine ili bolnog grla.

Paradajz
Kako biste zaustavili svrab i oticanje, dovoljno je naseći paradajz i staviti ga na mesto uboda. Ako vam kosa poprimi nijansu zelene nakon kupanja u hlorisanoj vodi – samo prelijte sos od paradajza preko nje i lagano se pročešljajte. Dodavanje dve čaše soka od paradajza u toplu kupku pomaže da se otera opora aroma znojenja, posebno u vrućim uslovima.
Sirće
Bol koji nastaje kad vas opeče meduza brzo će nestati ako bolno mesto premažete sirćetom i isperete slanom vodom. Uklonite zaostale pipke na koži morskom školjkom ili kreditnom karticom, i odmah stavite hladne obloge. Nikad ne ispirajte sa alkoholom i slatkom vodom, samo ćete pogoršati stvari.
Đumbir
Bolno grlo je najgori saputnik koji vas može snaći na odmoru. Stavite đumbir u čašu s hladnom vodom kako biste dobili brz i jednostavan lek za grlobolju. Đumbir isto tako možete iskoristiti kako bi umanjio mučninu i simptome morske bolesti.
So
Znate za one grozne afte koje se mogu pojaviti u usnoj duplji pa ne možete uživati u ničemu kiselom, ljutom, ili ne daj Bože – alkoholu. Dovoljno je da stavite so na njih. Jeste, malo će zapeći, ali bol će ubrzo prestati, a afte uskoro nestati. Alternativa ovom načinu je da so otopite u čaši vode, pa je lagano grgućete u ustima.
Jogurt
On je najbolji i najzdraviji saputnik, antibiotik i podizač imuniteta, pomaže kod dijareje, smanjuje infekcije kod žena. Samo proverite da li sadrži acidofilne kulture.
Cimet
U prirodi ga možete pronaći širom Azije i Dalekog istoka, a u supermarketima širom celog sveta. Cimet ima izrazito antimikrobno delovanje i brzo smiruje mučninu i nervozan želudac. Dodajte ga čorbama ili na hleb, u deserte, čajeve, i – doktor vam neće trebati.
Kafa
Kako biste oterali ose, dovoljno je zapaliti koje zrno kafe. Samo jedna čajna kašičica kafe koja se dimi na tanjiru biće dovoljna da ose drže udaljene satima. Jeftino, a ako ose ne posustaju – barem će fino mirisati.
Banane
Kako biste smanjili nervozu uzrokovanu kašnjenjem aviona – pojedite banane. Ovo veselo voće ima samo 105 kalorija i 14 grama šećera koji vam blago povećavaju nivo šećera u krvi čime ćete naterati mozak da proizvede smirujući hormon serotonin.
Avokado

U slučaju nužde isecite avokado. Ovo uljem i nutrijentima bogato voće brzo prodire u kožu čime je opušta i omekšava. Čak i ako se sunce skriva iza oblaka ili ste već koristili kremu s visokim faktorom, upotrebite ovu voćku kako biste hidrirali kožu.
Koka-kola
Ovaj gaziran napitak pomaže kod ugriza osa i izvlači sav bol. Međutim, nemojte ga koristiti kod uboda pčela jer neće imati učinka.

 

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *