Zdravlje – Da li treba da putujete tokom trudnoće? – Travel Magazine

Da li treba da putujete tokom trudnoće?

Da li treba da putujete tokom trudnoće?

Ukoliko ste u drugom stanju i želite da putujete, čućete puno različitih mišljenja na ovu temu.

Naravno da putovanje ne bi trebalo da vam padne na pamet ukoliko imate rizičnu trudnoću, ne osećate se dobro ili imate veoma izražene simptome kao što su mučnina ili oticanje. Ali ako se osećate dobro i vaš doktor smatra da ste sposobni za putovanje, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi.

Uvek je zgodno da se kod doktora unapred raspitate o pregledima i testiranjima koje treba da obavite, kako biste mogli da ih imate u vidu tokom planiranja putovanja. Potrudite se da sve organizujete unapred, kako bi uslovi putovanja bili optimalni i kako biste stres sveli na minimum.

Putovanje u prvom trimestru trudnoće može biti teško zbog mučnine, zato se nikako ne preporučuju duge vožnje autobusom i brodom. Veoma je važno da imate udobnu obuću i odeću, naročito ako planirate šetnje i obilaske. Nemojte sebi nametati nemoguć tempo, slušajte svoje telo i često se odmarajte. Štedite noge i ukoliko je moguće često ih podižite u vis, kako biste sprečili oticanje.

Na putovanjima se po pravilu prave kompromisi u vezi sa obrocima, ali ipak je poželjno da sebi obezbedite redovne zdrave obroke i puno tečnosti. Uvek sa sobom nosite zdrave grickalice (voće, orahe i slično).

Raspitajte se o zdravstvenoj zaštiti na destinaciji koju treba da posetite. Ukoliko vam tokom putovanja pozli, odmah potražite medicinsku pomoć. Ako putujete avionom u trećem tromesečju, raspitajte se kakva je politika aviokompanije u vezi sa tim, jer će vam negde tražiti potvrdu doktora da ste u stanju da putujete.

I za kraj, samo slušajte svoje telo, opustite se i uživajte.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *