Zdravlje – Šta treba da znate o kremama za sunčanje – Travel Magazine

Šta treba da znate o kremama za sunčanje

Šta treba da znate o kremama za sunčanje

Leto je prošlo… ali u našim krajevima. Tamo negde tek počinje i sunce može biti dosta jako. Zato je ovaj savet koristan, ukoliko planirate uskoro putovanje u neke toplije krajeve.
Svi koristimo ili bi trebalo da koristimo kreme za sunčanje. One nam pomažu u sprečavanju bolnih opekotina od sunca štiteći kožu od štetnih sunčevih zraka. U suštini, krema za sunčanje je losion ili krema koju nanosimo na kožu pre nego krenemo na sunčanje. Ono od čega se krema zaista sastoji su hemijska jedinjenja koja prirodno odbijaju ultraljubičaste (UV) zrake. Međutim, još uvek postoji mnogo nesporazuma oko nanošenja ovih krema. Da li je veći zaštitni faktor (SPF) bolji? Šta zaštitni faktor uopšte znači? U nastavku slede neka objašnjenja…

Tipovi krema za sunčanje
c700x420Postoje dve različite vrste krema: fizičke i hemijske formule. Postoje razlozi za i protiv obe vrste. Fizičke formule vas štite od UVA i UVB zraka i počinju da deluju od momenta kada se nanesu. Takođe, one traju duže ukoliko ste izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. Ali ovakvih krema se treba kloniti ukoliko planirate da plivate jer se one tada skidaju. Osim toga, kada se nanesu, deblje su što može dovesti do toga da se znojite više nego inače. Hemijske formule su tanje i isto tako lakše za nanošenje. Za ovu vrstu krema je potrebno da sačekate oko dvadesetak minuta da počnu da deluju. Kod njih, što je veći zaštitni faktor, veći je rizik za iritaciju kože.

Zaštitni faktor
Zaštitni faktor označava verovatnoću koliko će vas određeni proizvod zaštiti od štetnih zraka. Broj se odnosi na to koliko duže možete ostati na suncu u poređenju sa situacijom kada ne koristite nikakav proizvod. Na primer, ukoliko koristite zaštitni faktor 15, možete bezbedno uživati u sunčanom danu 15 puta duže nego što biste bili u stanju da niste naneli kremu. O ovome možete razmišljati i na drugi način. Pomenuti broj se odnosi na deo štetnih sunčevih zraka koji se probijaju do vaše kože, tako da zaštitni faktor 15 znači da ste izloženi 1/15 zraka kojima biste bili izloženi da ste zaboravili na namažete losion.

Da li je veći zaštitni faktor bolji?
sun-tanningZaštitni faktor je zaista samo odgovoran za zaštitu od zraka koji izazivaju opekotine od sunca (UVB zraci), za razliku od UVA zraka, koji su poznatiji po tome što izazivaju oštećenja kože. Ako mislite da je zaštitni faktor 30 duplo jači od zaštitnog faktora 15, varate se. Broj se odnosi samo na to koliko dugo možete boraviti na suncu, a da ne nastane šteta, tj. da ne dobijete opekotine. Nijedna krema za sunčanje ne nudi 100% zaštitu od UVA i UVB zraka!

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *