Zdravlje – Zdravlje na putu, II deo – Travel Magazine

Zdravlje na putu, II deo

Zdravlje na putu, II deo

Knjiga Jasena Boka „Putovanje za početnike“, u izdanju Kreativnog centra, predstavlja poziv na putovanje. Napisana je kako bi motivisala mlade ljude da krenu na put i pomogla im da u njemu uživaju. Putovati može svako – ako to zaista želi, kaže autor. Knjiga nudi savete o onome što je potrebno za svaku fazu putovanja. Ona je zbir bogatog iskustva putnika kome treba verovati na reč, a koji kaže: kad jednom kreneš na putovanje, svet će se otvoriti pred tobom i više nećeš moći da prestaneš! Evo zanimljivog poglavlja iz ove knjige:

Bolest vožnje

Oni koji su osetljivi na ovu vrstu smetnji, neka na put krenu opremljeni tabletama protiv mučnine i povraćanja. U planinskim krajevima i zemljama sa agresivnim vozačima, vožnja zna biti vrlo mučna, pa nije loše imati te tablete.

Visinska bolest

Ako planiraš odlazak na velike visine (preko 2.500 metara) pametno je preduzeti neke preventivne mere – polako savladavaj visinu da bi se telo naviklo na nju i obrati pažnju u slučaju da osetiš smetnje (glavobolja, mučnina). Ozbiljna visinska bolest može da se završi smrću, a na Tibetu sam bio svedok prave akcije spasavanja života nekog Australijanca koji je vozilom prebrzo savladao nadmorsku visinu, popevši se s 1.000 na 3.500 metara.

Ubodi insekata

Ukoliko nemaš alergijske reakcije na ubode, u Evropi ozbiljnih opasnosti od insekata nema. Sredstvo protiv komaraca po pravilu je sve što ti treba. Pređeš li, međutim, granicu razvijenog zapadnog sveta, moguće opasnosti naglo se povećavaju. Malarija i denga vrlo su opasne bolesti koje prenose komarci. Opasna područja su srednja i južna Afrika, južna i jugoistočna Azija (istočno od Turske) i Srednja i Južna Amerika. Ukoliko putuješ u te krajeve, ozbiljno se posavetuj s lekarom oko prevencije. Najčešći neugodni insekti s kojima se možeš sresti ako spavaš na jeftinim mestima jesu stenice i vaši, čak i u Evropi. Na sreću, ne prenose bolesti, pa osim neke besane noći, drugih ozbiljnih problema s njima neće biti. Kao i u slučaju drugih uboda, antihistaminska krema ublažava posledice ujeda.

Krpelji su moguća opasnost na putu, posebno u proleće na livadama i u šumama. A bitan dodatak jeste da u nekim krajevima prenose opasne bolesti. Nestručno vađenje krpelja iz tela može izazvati neugodnosti. Cipele, čarape i pantalone s dugim nogavicama smanjuju mogućnost ugriza jer krpelji teže mogu da dođu do kože, a posle svakog izleta u prirodu treba se istuširati i pregledati telo.

Naravno, da bi te ubola osa ili pčela ne moraš se ni mrdati od kuće. Neke osobe imaju ozbiljne alergijske reakcije na njihove ubode, pa bi uvek morale u prtljagu imati i lekove koji se koriste u tim slučajevima.

Zarazne bolesti

U krajevima s lošim higijenskim uslovima hepatitis A ozbiljna je opasnost. Nečist pribor za jelo, prljave čaše i neoprane ruke najčešći su izvor bolesti. Na putovanja po neturističkim delovima Azije često sam nosio svoj pribor – plastičnu čašu, nož i viljušku – i o njihovoj čistoći brinuo sam se sam. Ukoliko putuješ izvan Evrope, preventiva od hepatitisa u vidu vakcinisanja pametan je izbor. Ozbiljnije vrste žutice, hepatitis B i C, prenose se isključivo krvlju, odnosno seksualnim kontaktom.

Bolesti koje se prenose seksualnim odnosom

Putovanje, pogotovo letnje, često se završava ljubavlju, simpatijom, pa i njihovom logičnom posledicom – seksualnim kontaktom. Za takvu vrstu zabave na putovanju važe ista pravila kao i kod kuće: vodi računa s kim stupaš u odnos jer to definitivno nije samo zabava, a korišćenje kondoma je pravilo, nešto o čemu se ne raspravlja. Nikom ne dopusti da bude izuzetak i ne nasedaj na priče: Ti mi tako mnogo značiš da bih to s tobom hteo / htela bez zaštite, jer je tako intimnije. Ako si putnik početnik velika je mogućnost da si malo ispod ili iznad granice punoletstva. U mnogim zemljama zakoni koji tretiraju seksualne odnose s maloletnikom / maloletnicom vrlo su restriktivni i punoletna osoba čiji je partner maloletan imaće ozbiljne posledice. Razmisli o svemu pre nego što se upustiš u takvu vrstu igara! U mnogim zemljama, posebno onim van Evrope, sida je i dalje ozbiljan problem, ali nije to jedino što možeš zakačiti neodgovornim vođenjem ljubavi. Ovo nije mesto za nabrajanje svih bolesti koje se prenose polnim kontaktom, ali veruj mi – mnogo ih je i imaju vrlo neprijatne posledice. Zato budi na oprezu i koristi zaštitu!

Povrede

Ne treba se baviti kitesurfingom, slobodnim penjanjem ili ekstremnim sportovima da bi se čovek izložio povredama ili nezgodama. Svako putovanje krije takvu mogućnost. Banalni žulj od hoda u tesnim cipelama, sitna posekotina ili izvrnut gležanj mogu promeniti ceo raspored putovanja ili ga čak zaustaviti na izvesno vreme. Uvek možeš zadobiti sitne povrede, a da sitnica ne bi postala ozbiljan problem, treba znati kad se mora zastati. Antibiotska mast pomoći će da se sitne posekotine ne pretvore u ozbiljne inficirane rane, a iskusan putnik neće krenuti na putovanje u tek kupljenim cipelama.

Džet-leg

Ako letiš više od pet-šest sati na udaljeno odredište, upoznaćeš džet-leg, posledicu letenja avionom kroz više vremenskih zona, koja će ti prirediti teškoće u spavanju i hvatanju normalnog dnevnog ritma u drugoj vremenskoj zoni. Nije to ništa strašno, naviknućeš se za nekoliko dana, a u međuvremenu, što pre počni da se ponašaš u skladu s novim vremenom u novoj dalekoj zemlji.

Još novih videa pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Jasen Boko

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *