Zdravlje – Zika virus: koliko zabrinuti treba da budemo? – Travel Magazine

Zika virus: koliko zabrinuti treba da budemo?

Zika virus: koliko zabrinuti treba da budemo?

Zika virus se širi Južnom i Centralnom Amerikom, zbog čega je upravo proglašena i međunarodna zdravstvena uzbuna. A evo šta je potrebno da putnici znaju o ovom virusu.
Širi se svakim danom i pogađa zemlje u Južnoj i Centralnoj Americi, uključujući i Karibe. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (World Health Organisation – WHO), ovo je uzbuna na međunarodnom nivou.
Ko treba da bude zabrinut?
Većina stručnjaka se slaže da ukoliko niste trudni nema potrebe da paničite, jer se radi o ne tako opasnom virusu. Međutim, ukoliko jeste trudni, imajte na umu da je zika doveden u vezu sa mikrocefalijom – poremećajem u razvoju mozga kod beba. Bebe koje imaju mikrocefaliju nikad nemaju normalan život, jer im se mozak ne razvije u potpunosti, a neke i ne prežive. Takođe, postoji i veliki rizik od pobačaja ili rađanja mrtvorođenčeta. Trudnice se savetuju da izbegavaju gorespomenute oblasti, jer o ovom virusu ne znamo dovoljno. Na primer, još uvek nije poznato da li zika pogađa sve trudnice i u kom stadijumu trudnoće je najopasniji. Ostali putnici ne treba da se brinu, jer su simptomi zike „blagi“, odnosno ništa strašniji od simptoma virusa na koje smo navikli. Moguća je blaga malaksalost i konjuktivitis, ali posle nedelju dana simptomi nestaju. U nekoliko slučajeva zika virus je dovođen u vezu sa Gijen-Bareovim sindromom (GBS). Trudnice koje nisu u mogućnosti da odlože putovanje treba da se pridržavaju mera bezbednosti kako bi izbegle da dođu u kontakt sa zaraženim komarcima.
Šta je sa ženama koje su planirale da ostanu trudne u skorijoj budućnosti – da li bi trebalo da budu zabrinute?
Ne. Ako dobijete virus sada, a planirate dete za godinu-dve, ne bi trebalo da bude problema. Virus je decenijama poznat u Africi, gde je stanovništvo njime zaraženo u detinjstvu i na taj način postaje imuno, odnosno nema nikakvih posledica u reproduktivnom periodu. Ovo je uobičajeni obrazac za neke bolesti: plod je bezbedan ukoliko je majka postala imuna.
Koji tip komaraca prenosi ovaj virus?
Ziku prenosi aedes aegypti – komarac koji je odgovoran i za širenje denga i žute groznice. Poznat je i kao tigrasti komarac, a njegova karakteristika je da ne ujeda noću.
Kakve mere predostrožnosti teba preduzeti?
Svaka prevencija je dobra ideja, a danas postoji veoma širok spektar sredstava koja odbijaju ove insekte. Ipak, tigrasti komarci su prilično agresivni pa se nemojte iznenaditi ako vas ujedu i preko košulje.
Da li treba još nešto da znamo?
Još uvek je rano, ali neka istraživanja ukazuju da se ovaj virus može preneti i seksualnim putem. Stoga, uvek koristite zaštitu.
I na kraju, pre nego što krenete na put, ukoliko ste trudni, obavezno proverite šta pokriva vaše putno osiguranje.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *