Stare kuće u italijanskim selima za jedan evro

Stare kuće u italijanskim selima za jedan evro

Stare kuće u italijanskim selima za jedan evro

Posedovanje stare, kamene kuće za odmor ne mora više biti vaš san.

U Italiji, lakše nego ikada, možete da kupite kuću iz svojih snova za samo jedan evro. Kako bi sačuvali svoja sela i gradiće mnoga italijanska mesta su odlučila da ponude kuće na prodaju po bagatelnoj ceni piše CNN.

Cungoli (Zungoli), maleno mesto u italijanskom regionu Kampanije, na granici sa Puljom i na stotinak kilometara od Napulja i Obale Amalfi, ima problem sa starenjem populacije i iseljavanjem. U ovom selu trenutno živi 1000 stanovnika i veliki broj kuća je napušten i zarastao u korov. Selo je veoma staro. Nekada je to bio srednjevekovni gradić sa dvorcem iz XI veka, koji je nakon katastrofalnog zemljotresa obnovljen u XV veku. U selu se nalazi i manastir iz XVI veka. Cungoli je od 2015. na listi Najlepših sela Italije (I Borghi piu belli d’Italia).

Lokalne vlasti su promovisale sajt za kupovinu nepokretnosti na kome se nalaze brojne kuće za prodaju po simboličnoj ceni od jednog evra. Ipak, onaj ko bude zainteresovan da se ovde naseli, mora da položi depozit od 2000 dolara i da garantuje da će u naredne tri godine završiti renoviranje kuće. Neophodno je i da popuni veoma detaljnu aplikaciju u kojoj će izneti i plan za obnavljanje kuće. Uslov je i da se kupac doseli u Cungoli, a vlastima mora da dokaže da ima dovoljno sredstava da obnovi kuću.

Nekoliko gradića i sela po Italiji je pokrenulo sličnu akciju. Kuće za jedan evrol se mogu kupiti i u mestima Salemi, Regalbuto ili Gangi na Siciliji, Karera Lugure u Pijemontu, Lecce nei Marsi u Abrucu, Montieri u Toskani, Ollolai ili Nulvi na Sardiniji.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X