Vesti – 5 mesta koja se nalaze u ozbiljnoj opasnosti od nestanka – Travel Magazine

5 mesta koja se nalaze u ozbiljnoj opasnosti od nestanka

5 mesta koja se nalaze u ozbiljnoj opasnosti od nestanka

Letovanje na plaži daleke 2100?

Turistički agent mogao bi tada da vam predloži samo Dolphin Sands u Tasmaniji … kao jedinu preostalu plažu na planeti.

I to, ako nivo mora poraste za metar.

Čak i uz značajna ulaganja u odbranu obala, verovatno će mnoge uvale nestati, odnosno biti potopljene kao rezultat topljenja polarnih ledenih ploča.

Čvrsto i trenutno smanjenje gasova sa efektom staklene bašte ograničilo bi samo nivo mora na 50 cm. Iako su emisije ugljen-dioksida u aprilu 2020. bile smanjene za 17% zbog COVID-19, nema garancije da će ovo biti trajno zbog promena politike. U međuvremenu, izveštaj Praćenja klime iz juna 2019. pokazuje kako smo pre pandemije proizvodili ogromnu količinu ugljen-dioksida.

Zapravo, u februaru 2020., tik pred proglašenje pandemije, globalna emisija ugljen-dioksida je bila na najvišem nivou, pisao je Danas. Opšti konsenzus naučnika koji analiziraju klimatske promene je da će porast temperature proizrokovati češće ekstremne vremenske pojave!

Dugotrajne suše i žestoke oluje mogle bi da dovedu do rasprostranjenih poplava i redovnih požara (poput onih koje smo videli u Australiji početkom godine), plus uništavanju prirodnih staništa. Nažalost, ni najomiljenije turističke znamenitosti na svetu neće biti zaštićene – i mnogima će biti potrebna naša pomoć kako bi preživeli.

Evo nekoliko lokacija koje su u ozbiljnoj opasnosti od nestanka…

Veliki koralni greben, Australija

Svakih pet godina uprava Velikog koralnog grebena izveštava o trenutnom stanju najvećeg sistema koralnog grebena na planeti. Najnovija prognoza, objavljena 2019. godine, ne izgleda pozitivno. Ekstremne promene temperature mora odgovorne su za masovno beljenje korala u 2016. i 2017. godini. Šume su prozvane „plućima zemlje“, a koralni grebeni se vide kao okeanski ekvivalent.

Koralni greben nestaje

Foto: Francesco Ungaro from Unsplash

Međutim, prema podacima UN-ove vlasti za životnu sredinu (UNEP), više od polovine svetskih grebena – koji uključuju sisteme u Belizeu i na Bahamima – preti opasnosti od propadanja. Koralni grebeni su glavni izvor belančevina. Takođe, štite i obalni pojas i infrastrukturu, što znači da bi njihov nestanak mogao da ugrozi i sigurnost i održivost naselja na obali. Naučna istraživanja na Univerzitetu Manoa na Havajima ukazuju na mogućnost da 70 do 90 odsto svih koralnih grebena nestane tokom narednih dvadeset godina. Uništavanje grebena imaće razorne posledice po čovečanstvo, piše RTS.

Fjord Ilulisat, Grenland

Pod sjajem ljubičica i zelenila severnog svetla, fjord Ilulisat je verovatno najbolje prirodno čudo Grenlanda. Nahranjen rastućim glečerom Jakobshavn, fjord „škripi“ dok se šeta i kreće pored živopisnih kuća Ilulisata na zapadnoj obali danske teritorije. Ali ceo Grenland je odavno u nevolji.

Grenland nestaje

Foto: Jennifer Springman from Unsplash

Arktik se zagreva dvostruko brže od globalnog proseka, a kada krenu lednici da se tope, raste nivo mora. To je postalo prošle godine alarmantno kada su lednici počeli da se tope već u maju, i to neverovatnom brzinom. Možda ne postoji zvuk koji je više potresan od udara lednika koji se ruše u more. Ne samo da su ledene ploče ključne za hlađenje zemlje jer beli led šalje sunčeve zrake nazad u svemir, već 413 gigatona leda koje gubimo svake godine direktno doprinosi porastu nivoa mora

Venecija, Italija

Venecija je često povezana sa klimatskim promenama jer porast nivoa mora dovodi do velikih poplava u gradu.

Skoro 36 miliona posetilaca divilo se prošle godine ovom istorijskom gradu. Sa zlatno pozlaćenim bazilikama, grandioznim mermernim palatama, galerijama ispunjenim dramatičnom renesansnom umetnošću i romantičnim gondolama koje se voze kroz njene kanale, Venecija je jedan od najposećenijih gradova sveta.

Redovne poplave, posebno nakon izuzetne plime, pravi su problem za grad; onaj koji je već otežan iskopavanjem dubokovodnih kanala da bi se brodovi mogli kretati kroz određene kanale. Prema Venecijanskoj laboratoriji otpornosti, broj plima iznad 110 cm udvostručen je svake decenije od velike poplave 1966. godine.

Venecija nestaje

Foto: Joshua Stannard from Unsplash

U nastojanju da zaštiti svoje trgove i arhitekturu od neprestanog oštećenja, grad je 2003. godine počeo da gradi zaštitnu branu na glavnom ulazu u Venecijansku lagunu. Iako uveliko kasni i na ivici je bankrota (prema poslednjoj proceni ima troškove od 6.5 milijardi dolara), projekat MOSE bi trebalo da dozvoli Veneciji da kontroliše vodostaj u laguni nakon završetka. Dok se taj projekat ne završi, Venecija je u ozbiljnom problemu od propadanja…

Arhipelag Galapagos, Ekvador

Čuvena vulkanska ostrva, 1000 km zapadno od Ekvadora, dom su jednog od najfascinantnijih, ali najfinijih ekosistema na planeti.

Četvrtina od 2900 morskih životinja i trećina autohtonih biljaka sa ovih ostrva su endemske prirode.

Pored rastuće zabrinutosti usled prekomernog ribolova i pokušaja suzbijanja invazivnih vrsta, očekuje se da će klimatske promene uticati i na ovaj izvorni ekosistem.

Galapagos nestaje

Foto: Luna Zhang from Unsplash

Zagrevanje okeana, promene obrasca padavina i ekstremne vremenske pojave verovatno će poremetiti ravnotežu na ostrvima.

Prema UNEP-u, najveću opasnost predstavlja vremenski obrazac El Nino, prirodna klimatska pojava koja periodično zagreva temperature morske površine.

Sa klimatskim promenama, broj teških El Nino godina verovatno će se udvostručiti u naredna dva veka. Rezultati bi mogli biti pogubni za osiromašene populacije Galapagosa i morsku populaciju iguana, koji su izgubili 75% i 90% svog broja za događaje El Nino od 1980-ih.

Maldivi

Maldivi su odavno bila top destinacija za mladence sa dubokim džepovima.

Niz od 1200 ostrva sa belim peskom, raširenih u Indijskom okeanu poput zlatnika nudio je raj za sve zaljubljene parove. Njegova divna temperatura i boja mora, kokosove palme i blistavi koralni grebeni prirodni su raj za čovečanstvo koje može da bira u kom će hotelu sa pet zvezdica da odmara.

Ali Maldivi imaju akutni problem sa nivoom mora.

Maldivi nestaju

Foto: Ahmed Sharyaan from Unsplash

Njihova najviša nadmorska visina je golf igralište na ostrvu Villingili, koje je na samo 5.1 m iznad talasa, dok mnoga druga ostrva samo „plutaju“ iznad nivoa mora. Podizanje nivoa mora izazvano porastom temperature od 2°C ili više, verovatno će dovesti do potapanja ove ostrvske zemlje – zajedno sa drugim sličnim arhipelagima, kao što su Fidži i Maršalska ostrvo.

Pročitajte kada i kako je Novi Zeland postao progresivna zemlja, kao i zanimljivosti o najsrećnijim zemljama sveta. Pogledajte i kako će funkcionisati hoteli, aerodromi, muzeji i plaže nakon otvaranja Grčke.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
59Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X