Vesti – Air France ubrzano obnavlja svoju flotu – Travel Magazine

Air France ubrzano obnavlja svoju flotu

Air France ubrzano obnavlja svoju flotu

Kao novi korak u cilju smanjenja svog karbonskog otiska, Air France je odlučio da modernizuje svoju flotu. Uvođenje aviona Airbus A350-900 doprineće da putovanje Air France-om ne bude samo udobno, već i dobro za okolinu.

Modernizacija flote jedan je od preduslova kako za udobnije i ekonomičnije putovanje avionom, tako i za ispunjavanje najviših ekoloških standarda. Imajući na umu ove faktore, uprava grupe Air France-KLM donela je odluku da ubrza modernizaciju flote Air France-a zamenom aviona Airbus A380 modernijim letelicama tipa Airbus A350-900. Air France naručuje još 10 aviona tipa Erbas A350-900, čime će se u narednim godinama broj ovih letelica u kompanijskoj floti povećati na 38.

Jedan od ciljeva modernizacije letelica je i da se tokom prvog kvartala 2021. godine iz dugolinijskih operacija Air France-a u potpunosti izbaci model Airbus A340. Namera je da od 2023. na dugolinijskim letovima saobraćaju samo četiri tipa aviona – Airbus A380, Airbus A350-900, Boeing 787 i Boeing 777. Time će biti postignuta unifikacija usluge, ali i povećana operativnost, jer će pilotima biti potrebne samo tri kvalifikacije (jedna za Airbus-ove modele i dve za Boeing-e).

Foto: Air France

Nove letelice će putnicima nuditi veći komfor, jer imaju prostranije kabine i za 30 procenata veće prozore od ranijih modela, dok unapređen sistem zabave i Wi-Fi konekcija omogućavaju da putnicima brže prođe vreme. Pored toga što je ekonomičniji od dosadašnjih letelica, model Airbus A350-900 je i bolji za okruženje, pošto troši 25% manje goriva (tj. 2,5 litra po putniku na 100 km) zahvaljujući posebnim materijalima od kojih je napravljen, a koji su i do 67% lakši od do sada korišćenih materijala u gradnji aviona. Ovaj model proizvodi i do 40% manje buke, čime se omogućava udobinija vožnja, ali ujedno i smanjuje zagađenje bukom. Na svom prvom letu od fabrike u Tuluzu do pariskog aerodroma Šarl de Gol, Airbus A350-900 je koristio miks klasičnog avio-goriva i sintetičkog bio-goriva, čime su se još jednom pokazale visoke ekološke performanse ovog modela.

Racionalizacija i modernizacija flote grupe Air France-KLM neophodni su uslovi u povećanju naših ekonomskih i operativnih performansi“, izjavio je Bendžamin Smit, generalni direktor grupe Air France-KLM. „Novi Airbus-ov model predstavlja jedan od vrhunaca evropskog avio-inženjerstva i pomoći će nam da se nosimo sa visokim zahtevima avio-industrije.“

Foto: Air France

En Rigaj, generalna direktorka Air France-a pohvalila odlične rezultate novog modela. „Prva merenja učinka Airbus-a A350-900 pokazala su odlične rezultate po pitanju zadovoljstva putnika, operativnih performansi i smanjenog karbonskog otiska. Modernizacija flote biće jedan od glavnih pokretača u postizanju našeg cilja da za 50 odsto smanjimo emisiju ugljen-dioksida do 2030. godine,“ rekla je Rigaj.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
4Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X