Vesti – Air Serbia - obaveštenje za putnike koji putuju u SAD – Travel Magazine

Air Serbia – obaveštenje za putnike koji putuju u SAD

Air Serbia – obaveštenje za putnike koji putuju u SAD

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC) je, 12. januara 2021. godine, izdao Naredbu kojom se određuje da su svi putnici koji dolaze u SAD iz strane zemlje u obavezi da se testiraju, ne više od tri kalendarska dana pre polaska leta, kao i da pre ukrcavanja u avion pruže dokaz o negativnom testu ili dokumentaciju koja potvrđuje oporavak od COVID-19, uz popunjeno uverenje o validnosti podataka (uverenje se moze preuzeti ovde, zatim putnik treba da ga popuni i potpiše i dva primerka ponese sa sobom na aerodrom). Deca mlađa od 2 godine, posada aviona i zvaničnici američke vlade izuzeti su od ove odluke.

Sri Lanka otvara granice
PROČITAJTE I…

Šri Lanka ponovo otvara granice za turiste

Naredba će stupiti na snagu u 12:01 EST (5:01 GMT) 26. januara 2021. Putnici koju ne budu poštovali ovu naredbu, neće moći da se ukrcaju u avion.

Detalji Naredbe

1. Svi putnici moraju priložiti na uvid negativan PCR (test nukleinske kiseline) ili test antigena sa datumom uzorkovanja najviše 3 kalendarska dana pre datuma leta

ILI

Pisanu ili elektronsku dokumentaciju koja potvrđuje oporavak od Covid-19 sa pozitivnim testom uzorkovanim minimum 10 dana a najviše 90 dana pre leta uz pismo ovlašćene medicinske ustanove kojom se potvrđuje da je putnik u stanju da putuje (dokument o oporavku) ka destinaciji u SAD.

2. Uverenje o validnosti podataka

U skladu sa Naredbom, zaposleni Er Srbije dužni su da na osnovu uverenja o validnosti podataka dobijenog od CDC provere da li svi putnici starji od 2 godine imaju negativan test ili dokument o oporavku zajedno sa pozitivnim testom shodno propisima. Svi putnici stariji od 2 godine moraju imati popunjen obrazac. Roditelj ili zakoniti staratelj može popuniti obrazac za putnike starosti od 2 do 17 godina ukoliko dotična lica nisu sposobna da to učine u svoje ime.

Detalji testa i dokumentacije

Rezultati testa mogu biti u štampanoj ili elektronskoj formi. Putnici moraju posedovati laboratorijske rezultate testa. Negativni rezultati testa moraju sadržati sledeće detalje: informaciju koja identifikuje osobu kojoj je rađen test (ime, prezime, datum rođenja), vrstu testa, datum uzorkovanja, ime i kontakt informaciju osobe ili institucije koja je uradila test.

Dokument mora imati izjavu da je rezultat testa negativan u formi : „NEGATIVAN / NEGATIVE“, „SARS CoV-2 RNA NIJE DETEKTOVAN / SARS CoV-2 RNA NOT DETECTED“, “ SARS CoV-2 ANTIGEN NIJE DETEKTOVAN / SARS CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED“, „COVID-19 NOT DETECTED“. Dokumenti na kojima piše da su nevažeći, biće odbačeni.

Pozitivni test rezultat putnika koji su se oporavili od Covid-19 infekcije i koji će putovati sa dokumentima izdatim od strane nadležne zdravstvene ustanove koja potvrđuju oporavak, mora imati sledeće detalje: informaciju koja identifikuje osobu kojoj je rađen test (ime, prezime, datum rođenja), vrstu testa, datum uzorkovanja, ime i kontakt informaciju ustanove koja je uradila test.

Dokument mora imati izjavu da je rezultat testa pozitivan u formi : „POSITIVE“, „SARS CoV-2 RNA DETECTED“, „SARS CoV-2 ANTIGEN DETECTED“, „COVID-19 DETECTED“. Dokumenti na kojima piše da su nevažeći, biće odbačeni. Dokument koji potvrđuje oporavak, mora sadržati naziv, adresu i telefonski broj ustanove koja je izdala uverenje kao i ime i prezime, i datim rođenja putnika.

Važnost testova

Ukoliko vreme između dva leta na istoj karti nije duže od 24 časa, uzorkovanje za test može da se uradi najviše 3 dana pre dana poletanja za SAD za negativne testove ili 90 dana pre datuma leta sa odredišta za pozitivne testove, u slučaju putnika koji putuju sa dokumentom o oporavku. Međutim, ukoliko je put za SAD na odvojenim kartama ili je vreme između dva leta duže od 24 časa, kalkulacija se radi u odnosu na Er Srbijin let koji leti na relaciji Beograd-Njujork.

Ukoliko iz bilo kojih razloga let bude odložen, putnik čiji test pređe rok od 3 kalendarska dana moraće da ponovi test.

Izuzeće

• Deca mlađa od 2 godine
• Posada avio-kompanije na dužnosti (uključujući posadu koja se prevozi kako bi obavila drugi let)
• Zaposleni američkih saveznih organa za sprovođenje zakona i američke vojske (koji putuju po službenoj dužnosti)

Više informacija možete pronaći u sekciji “Često postavljena pitanja“ na sajtu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD preko ovog link-a.

Putovanja
PROČITAJTE I…

Kako će izgledati putovanja u 2021. godini

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
6Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X