Vesti – Airbnb beleži ozbiljan pad potražnje širom sveta – Travel Magazine

Airbnb beleži ozbiljan pad potražnje širom sveta

Airbnb beleži ozbiljan pad potražnje širom sveta

Bilo je samo pitanje vremena kada će da se desi kolaps Airbnb-a. U Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, potražnja za smeštajem na platformi Airbnb-a dramatično je smanjena.

Razog za to je više nego očigledan. Pandemija korona virusa „zaključala“ nas je u kućama i onemogućila putovanja, te i otkrivanje gradova.

U nekoliko evropskih zemalja, potražnja za smeštajem preko Airbnb-a je pala za približno polovinu, između sredine februara i sredine marta, podaci su analitičke kompanije Airdna.

Promet se prepolovio – na udaru Francuska, Italija i Španija

Samo u Nemačkoj, tokom jedne nedelje sredinom februara, promet je bio 31 milion evra. Nedavno je  nedeljni promet bio tek 16 miliona evra!

U Francuskoj, najvažnijem tržištu kompanije Airbnb u Evropi, promet je pao sa 120 na 65 miliona evra, navodi se u izveštaju.

Promet od Airbnb-a pao svugde za 50 odsto

Foto: Sebastien Gabriel from Unsplash

U Italiji je više nego očekivano promet opao sa 58 na 31 milion evra, a u Španiji sa 59 na 33 miliona evra. Globalno uspešna platforma za iznajmljivanje takođe je pretrpela značajne gubitke u SAD-u.

Na udaru vlasnici kuća i stanova za iznajmljivanje

Međutim, na udaru su najviše privatni, mali davaoci usluga, koji su često zavisni od Airbnb prihoda, kojim finansiraju svoje stanove i kuće. Sam Airbnb svoj prihod ostvaruje pre svega od naknade za usluge, koju kompanija naplaćuje upravo tim vlasnicima kuća za odmor.

Platforma trenutno pruža gostima mogućnost da besplatno otkažu svoje rezervacije zbog pandemije korona virusa.

Airbnb je maksimalno izašao u susret gostima, ostavljajući nezadovoljnim vlasnike nekretnina koji su očekivali da naplate bar deo nakon otkazivanja rezervacija. Nažalost, u ovoj situaciji oni za sada nemaju mogućnost nadoknade gubitaka.

Airbnb smanjuje troškove u narednih šest meseci

Kompanija je takođe zamrznula svako zapošljavanje i obustavila marketing.

Osnivači kompanije takođe neće dobijati plate, a top menadžmentu će plate biti smanjene za 50% u narednih šest meseci.

Ovo je dramatičan preokret za kompaniju Airbnb, koja je trebalo da bude najjači tehnološki IPO (ili inicijalna javna ponuda) ove godine.

Pročitajte koji britanski fudbaleri ustupaju svoje hotele zdravstvenim radnicima, i da li će travel influenseri ostati bez posla. Saznajte i koje zahteve je YUTA uputila Vladi Srbije za spas domaćih turističkih kompanija i putnika.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *