Airbnb desetkuje grčke hotele

Airbnb desetkuje grčke hotele

Grčki hotelijeri žale se na sve veći broj privatnih objekata koje vlasnici izdaju turistima u Atini i na ostrvima, što je fenomen koji se otima kontroli, uništava poslovanje hotela i podiže cene lokalnih nekretnina, zbog čega je sve veći broj lokalaca primoran da se seli iz svojih domova.

Više od 70.000 objekata u Grčkoj je trenutno dostupno za rentiranje preko home-sharing platformi, kakav je Airbnb, ovo je rezultat istraživanja koje je za Komoru grčkih hotela sprovela firma Grant Thornton.

Home-sharing sektor raste godišnjom stopom od 25% i generiše prihod od oko1,9 milijardi evra, odnosno oko 10% ukupne turističke potrošnje u zemlji.

Situacija je potpuno van kontrole, izjavili su iz Komore. „Više cene rentiranja posebno utiču na siromašne lokalne stanare, uništavaju tradicionalni karakter mesta i stvaraju više đubreta nego što je trenutna infrastruktura u stanju da podnese.“

Zato se hotelijeri obraćaju Vladi sa zahtevom da odredi maksimalan broj noćenja za rentiranje privatnih objekata turistima, kao i više takse i striktnija pravila za turiste, koja bi osugirala da strani posetioci više poštuju destinaciju na kojoj su.

Hoteli, sa visokim troškovima održavanja, ne mogu da pariraju home-sharing sektoru.

U Hanji na Kritu, 95% kuća i apartmana dostupnih za rentiranje registrovano je na home-sharing platformama, uglavnom na Airbnb-u.

U atinskoj četvrti Koukaki, u blizini Akropolja, 83% objekata dostupnih za rentiranje registrovano je na ovim platformama. Rente nekretnina su zato u Atini u 2018. porasle za 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Inače, Grčka je prošle godine zabeležila rekrodan broj turista – čak 33 miliona.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X