– Ajfelov toranj dobija svoju pešačku zonu – Travel Magazine

Ajfelov toranj dobija svoju pešačku zonu

Ajfelov toranj dobija svoju pešačku zonu

Prostor oko jedne od najpoznatijih svetskih atrakcija, Ajfelovog tornja, za pet godina će izgledati potpuno drugačije. Gradske vlasti Pariza nedavno su predstavile plan izgradnje najveće bašte u prestonici.

Trenutno je u oblasti oko tornja saobraćaj veoma gust i to je problem koji grad već dugo vremena pokušava da reši. Na konkursu koji je raspisan tim povodom pobedio je arhitektonski biro iz Londona Gustafson, Porter and Bowman, a njihov projekat će dramatično promeniti prostor oko tornja.

Ajfelov toranj, koji je nedavno proslavio svoj 130. rođendan, svake godine poseti preko 30 miliona ljudi, a oko sedam miliona se popne na njega. Prema novom planu, most Pont d’Iéna na Seni će biti otvoren samo za pešake i vozila hitnih gradskih službi. Biće napravljene pešačka i staza za bicikliste, kao i velika bašta i dva nova gradska trga, Place de Varsovie i Place Branly. Zelena površina oko tornja biće duga 1,6km, a Ajfelov toranj će biti u centru linije koja povezuje Place du Trocadéro, Palais de Chaillot, Pont d’Iéna, Parc du Champ de Mars i Ecole Militaire. Projekat vredan 72 miliona evra će u potpunosti biti finansiran od prodaje karata za Ajfelov toranj. Biće izgrađene i dodatne biletarnice, kiosci i prostori u kojima posetioci mogu da ostave na čuvanje svoje stvari, ali svi ovi sadržaji biće pod zemljom, kako ne bi naraušavali vizuelni izgled prostora.

Da li ste znali da je zabranjeno slikati Ajfelov toranj noću, kao i da na njegovom vrhu postoji tajno skrovište? Obavezno pročitajte i ove zanimljivosti o Parizu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *