Vesti – Amsterdam zabranio grupne ture po Četvrti crvenih fenjera – Travel Magazine

Amsterdam zabranio grupne ture po Četvrti crvenih fenjera

Amsterdam zabranio grupne ture po Četvrti crvenih fenjera

Amsterdam je zabranio grupne turističke posete četvrti poznatoj po crvenim fenjerima (Red Light District).

Ovu odluku, lokalne vlasti u Amsterdamu su donele sa ciljem da suzbiju prekomeran broj turista, te zaštite radnike četvrti koja je decenijama pravi “magnet” za turiste.

De Valen (De Wallen), kako se na holandskom zove ova četvrt, predstavlja simbol glavnog grada Holandije. Zbog crvenih fenjera koji čine glavni dekor, ceo kvart se odavno popularno zove i Četvrt crvenih fenjera, ali i Ulica crvenih fenjera.

Ulica crvenih fenjera predstavlja glavnu atrakciju Amsterdama

Foto: Miltiadis Fragkidis from Unsplash

Čuveni kvart u kojem se nalazi više od 300 bordela, kao i Muzej prostitucije, posećuju turisti najviše zbog prilike da vide polunage seksualne radnike u izlozima. I to besplatno!

Procenjuje se da u ovoj četvrti radi više od 600 prostitutki, koje mahom dolaze iz Istočne Evrope i Latinske Amerike. De Valen je ujedno i najstarija amsterdamska četvrt, u kojoj je arhitektonski stil tipičan za 14. vek. U njoj se pored seks šopova, pozorišta i muzeja, nalazi i određeni broj kafića, u kojima se prodaje marihuana.

Amsterdam odlučan da suzbije masovan turizam

Ova odluka je deo najnovijih pokušaja lokalnih vlasti da zaustavi masovni turizam u Amsterdamu i raščisti kvart koji trpi dosta od kada je postao glavna atrakcija grada. Takođe, želja vlasti u Amsterdamu je da se zaštite radnici iz ove četvrti, koje turisti maksimalno maltretiraju neprestanim fotografisanjem. I to, bez prethodno zatražene dozvole.

Nova odluka vlasti u Amsterdamu stupa na snagu u aprilu

Foto: Marcus Loke from Unsplash

Najnovija odluka na snagu stupa već u aprilu, ali ne znači da tura nikako neće biti.

One će postojati, ali će podleći novoj regulativi koja ujedno diktira i da se ne prilazi izlozima.

115 dnevnih tura prođe kroz čuvenu četvrt Amsterdama

Vlasti su otkrile da dnevno ovu četvrt poseti čak 115 grupnih tura sa vodičima, što otežava rad i život ljudi iz De Valena.

Amsterdam odavno trpi negativne posledice zbog ogromnog broja turista. Po poslednjim informacijama, ovaj grad godišnje poseti oko 19 miliona turista, dok u njemu živi nešto manje od milion ljudi. Zapravo oko 850.000 stanovnika svaki dan se u svom gradu oseća kao stranac, i ne može normalno da funkcioniše…

Upoznajte najzanimljivije muzeje Amsterdama, ali i pet gradova koji su njegova savršena alternativa. Saznajte i kako da ne budete tipičan turista u Amsterdamu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
37Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *