Vesti – Aplikacija IATA Travel Pass kreće sa radom u roku od nekoliko nedelja – Travel Magazine

Aplikacija IATA Travel Pass kreće sa radom u roku od nekoliko nedelja

Aplikacija IATA Travel Pass kreće sa radom u roku od nekoliko nedelja

Nakon što je stigla vest da će se od 1. jula izdavati i primenjivati digitalni sertifikat EU, saznali smo kako će se uskoro aktivirati i aplikacija IATA Travel Pass, koju trenutno testiraju brojne avio-kompanije širom sveta. Naime, brojni bliskoistočni i globalni prevoznici lansiraće digitalnu IATA travel pass aplikaciju koja će sadržati rezultate testiranja Covid-19 i sertifikate o punoj ili delimičnoj vakcinaciji, rekao je novinarima prošle nedelje Vili Volš (Willie Walsh), generalni direktor IATA-e.

IATA Travel Pass do sada je dobio „veoma pozitivne“ povratne informacije od avio-kompanija koje su ga testirale.

„Očekujemo da će u narednih nekoliko nedelja aplikacija početi da izlazi iz režima testiranja“, rekao je gospodin Volš.

Qatar leti do Puketa
PROČITAJTE I…

Qatar Airways opet leti za Puket od 1. jula

Oko 60.000 ljudi učestvovalo je u probnoj fazi

Emirates, Etihad Airways, Saudia i Gulf Air bili su deo probne test faze. Na njihovim odabranim letovima testirana je aplikacija.

Kada će IATA Travel Pass biti u praksi? Predviđeno lansiranje mobilne aplikacije biće nakon što IATA pozove države da dozvole integraciju digitalnih Covid sertifikata u putne aplikacije, kao što je njihova Travel Pass app propusnica, kako bi se smanjio pritisak na aerodrome i imigracione kontrolne punktove.

Vili Volš je takođe uputio kritike mnogim aerodromima i dobavljačima u regionu Bliskog Istoka i Afrike koji su pokušali da nadoknade gubitke nastale usled pandemije putem “značajnih” povećanja taksi.

“Ovo je veoma razočaravajuće u trenutku kada se nadamo da ćemo ponovo pokrenuti industriju“, rekao je Volš koji je opet pozvao industriju na “razumne dogovore” dobavljača, uključujući kontrolu letenja i upravljanje aerodromom na zemlji.

„Ne možemo sebi priuštiti da vidimo kako se dodatno opterećuju avio-kompanije koje su danas u izuzetno krhkom finansijskom položaju.”

Još u aprilu IATA je “udarila” protiv „monopolističkih“ cena dobavljača, uključujući i one na londonskom aerodromu Heathrow.

Globalno telo avio-kompanija takođe je kritikovalo „značajne nadoknade“ koje kompanije-partneri aerodroma naplaćuju putnicima na PCR testovima, čineći troškove putovanja izuzetno velikim i to posebno porodicama. Naime, u nekim afričkim zemljama PCR test može koštati i do 400 dolara, što je neprihvatljivo za bilo čije standarde.

Kakav je ulazak za drzavljane Srbije u 9 omiljenih zemalja za srpske turiste
PROČITAJTE I…

Koja pravila ulaska važe u državama u kojima državljani Srbije najviše vole da letuju?

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
145Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *