Vesti – Balearska ostrva ukidaju pijane žurke – Travel Magazine

Balearska ostrva ukidaju pijane žurke

Balearska ostrva ukidaju pijane žurke

Balearska ostrva odlučila su da zabrane „turizam radi opijanja“. Ovaj termin se odnosi na posetu španskom arhipelagu samo zbog konzumiranja alkohola.

Ukidaju se i takozvane „pijane ture“ tokom kojih se obilaze lokalni barovi, posebno u popularnim delovima Majorke i Ibice.

Lokalne vlasti su odobrile primenu jedinstvenog zakona, koji ograničava konzumiranje alkohola na ostrvima. Ovaj zakon omogućava i hotelima da izbace goste koji praktikuju balkoning, skakanje u bazen sa balkona hotelske sobe. Zbog balkoninga je samo prošle godine poginulo osam stranih posetilaca.

Zakon, koji propisuje kazne do 60.000 evra, zabranjuje bilo kakvo reklamiranje alkohola, „pijane ture“, barove na otvorenom, happy hour u ugostiteljskim objektima, promocije tipa „kupi jedno, popij tri“ i samoposluživanje alkoholom. Brodske žurke će takođe biti na udaru novog zakona, a u prodavnicama će prodaja alkoholnih pića biti zabranjena između 21.30h i 08.00h. Sa sprovođenjem mera počinje se odmah i one će inicijalno biti na snazi pet godina.

Balearska ostrva poznata su kao destinacija za divlje, pijane žurke

Foto: dickiebird from Pixabay

Novi turistički model

Iago Negueruela, ministar ekonomije, turizma i zapošljavanja Balearskih ostrva, izjavio je da su nove mere usmerene direktno protiv prekomernog turizma. Cilj im je da promovišu uljudno i kulturno ponašanje i Balearska ostrva kao kvalitetnu destinaciju. „Posvećeni smo modelu održivog turizma, i želimo da omogućimo razumevanje i koegzistenciju turista i lokalaca“, izjavio je ministar.

Balearska ostrva su popularna turistička destinacija u Španiji, sa oko 13 miliona posetilaca godišnje. Turisti su uglavnom mladi Evropljani, pretežno iz Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke.

Balearska ostrva – sinonim za jeftina putovanja

Jeftini letovi i pristupačne cene na ostrvima privlače mlade ljude željne zabave, koji svojim ponašanjem izazivaju negodovanje i tenzije među lokalnim stanovništvom. Novi zakon teži uspostavljanju nove forme održivog turizma i ukazivanja dužnog poštovanja prema destinaciji i njenim stanovnicima.

Pročitajte više o divljim žurkama i bogatom nasleđu Ibice i o mondenskoj Marbelji. Saznajte i koji turisti nisu poželjni na poznatim svetskim destinacijama.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X