Vesti – Balearska party ostrva prestaju da budu destinacije za opijanje i noćni izlazak? – Travel Magazine

Balearska party ostrva prestaju da budu destinacije za opijanje i noćni izlazak?

Balearska party ostrva prestaju da budu destinacije za opijanje i noćni izlazak?

Dok se Španija sprema da spasi svoju turističku industriju od posledica pandemije, stiče se utisak da je ovo prava prilika da se percepcija o španskim ostrvima promeni. Ako je turizam od vitalne važnosti za špansku ekonomiju i čini 12% BDP-a, nigde to nije presudnije nego na Balearskim ostrvima, gde predstavlja 35% privredne proizvodnje u regionu.

Obično bi već u junu plaže Majorke, Ibice i manjih ostrva arhipelaga bile prepune međunarodnih turista. Samo prošle godine Baleari su primili 16 miliona posetilaca. Ove godine Balearska ostrva su prva otvorena za strane turiste u sklopu probnog projekta. Više od 5.000 nemačkih turista došlo je u odmaralište Palma Beach na Majorku, u sklopu pilot plana za testiranje španskih protokola za hitne slučajeve bezbednog turizma.

„Veoma smo zadovoljni pilot programom, a naši gosti su mogli da vide koliko smo oprezni i sigurni. Ljudi nose maske za lice, postoji hidro-alkoholni gel kada uđete u restoran, a u kupatilu su slavine električne, tako da ne morate da ih dodirujete“, kaže Juan Miguel Ferrer, izvršni direktor Palma Beach-a.

Pogledajte top 10 španskih plaža, kao i kojih 5 država EU zavisi najviše od turizma.

Balearska ostrva – noćni klubovi zatvoreni, mir i tišina sačekali nemačke turiste

Iako se očekuje da letovi za Majorku dostignu nivo od 30% do 40% od broja letova pre izbijanja pandemije, atmosfera na plažama Palme znatno je mirnija nego pre. Gospodin Ferrer veruje kako će Covid-19 ubrzati postojeću tendenciju ka manje noćnog života i više dnevnih iskustava. Vlada Balearskih ostrva je u junu najavila kako se noćni klubovi neće otvarati ovog leta, piše BBC.

Beach barovi će raditi ali uz stroga pravila koja ograničavaju radno vreme i uslove rada. Noćni u letovalištu Magaluf, zatim na Palmi, kao i Sant Antoni de Portmany na Ibici, neće raditi. Inače, sva ova mesta su bila poznata po „booze turizmu“, odnosno opijanju mladih Britanaca koji bi samo zbog alkohola i provoda dolazili na Balearska ostrva.

„Neće biti takve vrste masovnog turizma, jer se ta mesta neće otvoriti; to je jasna poruka“, izjavio je Negueruela, balearski ministar za ekonomiju, rad i turizam. Ministar je naglasio kako Baleari neće primati niti tolerisati tu vrstu turista, koji mogu predstavljati rizik za sebe i druge. Gospodin Negueruela ističe kako je njegova vlada još početkom godine – pre korone, donela zakon koji zabranjuje masovne žurke ispred pabova i rad klubova do jutra.

Ostrva se bore protiv pijanih

Foto: Josie Josie from Unsplasj

Kraj za „booze turizam“?

Današnja situacija može samo ubrzati kraj onoga što on kaže da je puki ostatak jednog minulog doba, tvrdi ministar.

„Naš hotelski sektor već je stavio prednost u pogledu kvaliteta, a ne samo kvantiteta, ali percepcija ne prati uvek stvarnost. Čak je i u Magalufu došlo do transformacije, sa fokusom na hotele sa pet zvezdica, plaže i gastronomiju. “

Čelnici industrije priznaju da bi Covid-19 mogao učiniti gužve „tabuom“ za sve buduće posetioce.

„Neki elementi ove krize mogu biti privremeni, poput maski za lice“, kaže Andreu Serra, šef turizma pri Savetu Majorke. „Ali ovo je takođe prilika da poboljšamo brigu o turistima, koristeći tehnologiju za kontrolu broja, tako da znamo kada će plaže biti pune, i generalno podstičući higijenu u svim ugostiteljskim oblastima.“

Majorka se sprema da se „okrene“od turizma?

Nisu svi presrećni zbog povratka turista na Majorku i druga ostrva. Lokalni ekolozi kritikuju preveliku zavisnost o sektoru koji je transformisao krajolik arhipelaga, istovremeno stvarajući zaposlenost koja je uglavnom slabo plaćena i sezonskog karaktera. Mnogi smatraju kako su građani Baleara postali su zatvorenici za sektor „toliko ranjiv na nestabilnost“ i čija je upotreba resursa takva da se skoro sve ostale potrebe moraju uvoziti.

„Sada je to pandemija, ali u bliskoj budućnosti to bi mogla biti klimatska ili energetska kriza ili jednostavno kriza na našim glavnim tržištima Nemačke i Velike Britanije“, tvrdi g. Pallicer Mateu, vlasnik jedne izdavačke kuće koja za cilj ima širenje informacija o pogubnom uticaju turizma na Baleare.

„Turizam koristi turističkim agencijama, lancima hotela, kompanijama za iznajmljivanje poput Airbnb-a, ljudima koji poseduju imovinu na Balearima za iznajmljivanje. Ali to sve manje koristi radničkoj klasi i malim preduzećima. Masovni turizam nas vodi ka neodrživosti i u ekološki pa čak i u društveni kolaps. “

U sezoni, broj stanovnika na ostrvima udvostručuje se zbog turizma, jer milion stanovnika prati milion turista. Nije ni čudo što je registrovana nezaposlenost u maju bila dvostruko veća od uobičajene za taj mesec, od 75.000.

„Imamo zavisnost od turizma, a imaćemo najmanje još 15 godina, jer nije razvijena nijedna druga alternativa“, kaže gospodin Ferrer, napominjući da ne-uslužni deo ekonomije pokriva samo 15% balearskog BDP-a.

„Ovo jeste politička prilika da se kritikuje turizam trenutno, ali turizam plaća ljude svakog meseca“, nastavlja g. Ferrer.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
4Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X