– Bande imigranata haraju Barselonom – Travel Magazine

Bande imigranata haraju Barselonom

Bande imigranata haraju Barselonom

Petak je popodne u Barseloni, a grupa mladića je saterala turistu u ćošak kako bi mu ukrali sat, tačno nasred šetališta Huan od Burbona (Passeig Joan de Borbó).

Nažalost, to je uobičajeni scenario sa kojim se lokalna autonomna policija Katalonije svakodnevno susreće u Barseloni. Ulično nasilje je postalo ozbiljan problem ovog grada. Prema navodima iz policijskih izvora, postaje praksa da gomile mladih ljudi kreću u „ulični lov“, i upravo ove horde su odgovorne za većinu nasilnih pljački počinjenih u centru Barselone. Tokom maja katalonska policija oformila je posebnu jedinicu – Poliedar (Poliédrico), sa ciljem da pažljivo prati ove bande, sastavljene uglavnom od maloletnih imigranata i onih koji su tek napunili 18 godina. Analiza policijskih rezultata daje listu od 22 mlada delinkventa koji iza sebe već imaju u proseku 15 hapšenja, dok najokoreliji prestupnici među njima imaju u dosijeima i preko 30 hapšenja.

Veoma je teško delovati protiv ovih grupa, ističu iz policije, jer je nemoguće koristiti uobičajene policijske procedure koje se primenjuju kada su u pitanju lopovi i iskusni džeparoši koji znaju da kradu bez upotrebe nasilja. Ove bande su se smestile u centar grada i kada se ukaže prilika napadaju zajedno. Po rečima policije, ukoliko se grupa sastoji od 8 delinkvenata, možete uhvatiti trojicu, koji možda nisu ni direktni izvršioci tog krivičnog dela, a ne možete doći ni do ukradene robe. To otežava prikupljanje okrivljujućih dokaza na osnovu čega se može odrediti policijski pritvor. Tokom prvih osam meseci ove godine svega 10% uhapšenih zbog nasilnih pljački završilo je u policijskom pritvoru, tačnije od ukupno 1.529 uhapšenih samo njih 165 je pritvoreno.

Ulično nasilje i pljačke stvaraju veliku nesigurnost u Barseloni, a i to predstavlja samo 3,6% od ukupnog broja krivičnih dela. Najveći deo kriminalnih aktivnosti u gradu čine krađe (čak polovinu), a prosečno ih ima oko 365 na dnevnom nivou. „Barselona ima problem i on se ne može sakriti“, ističe Žozep Sid, šef Kriminoloških studija na Autonomnom univerzitetu u Barseloni. On tvrdi da je i u ostatku Španije zabeležen blagi porast kriminala. Nasilnih pljački je u prva tri meseca ove godine više za 8,5%, a seksualno nasilje je, takođe, u porastu, mada stručnjaci navode da se to u velikoj meri objašnjava porastom žalbi zbog povećane svesti građana. Međutim, Barselona je daleko ispred svih kada je kriminal u pitanju. Po njegovom mišljenju, ovo se delom može pripisati degradaciji životnih uslova u kvartu Raval u srcu grada, a polovina svih krađa i nasilnih pljački događa se u najstarijoj četvrti Barselone (Ciutat Vella). Prema mišljenju brojnih stručnjaka, problem pre svega leži u dolasku maloletnih imigranata i trenutnom sistemu njihovog prekomernog prijema. Iako mnogi i ne vrše krivična dela, 12% onih koji to čine su ponovni izvršioci.

Zanimljivo je da su u Madridu i Barseloni stope kriminala porasle u prvom kvartalu ove godine. Oba grada imaju identične stope ubistava (0,6 na 100.000 stanovnika) što predstavlja španski prosek, koji je jedan od najnižih u Evropi. Međutim, velika razlika je u nasilnim pljačkama, od 313 na 100.000 stanovnika u Madridu, do 758 na 100.000 stanovnika u Barseloni. Objašnjenje, prema mišljenjima stručnjaka, leži u turizmu. Barselonu poseti 30 miliona turista godišnje, uključujući one koji samo prenoće, kao i one koji borave u gradu jedan dan, a jako zabrinjava činjenica da turisti čine 22% žrtava svih krivičnih dela izvršenih u prestonici Katalonije.

Pročitajte još kako da ne budete tipični turista u Barseloni, kojih pet „sporednih stvari“ treba da isprobate u ovom gradu, a evo zbog čega treba da posetite Španiju.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X