– Bankrot WOW Air-a loše utiče na islandski turizam – Travel Magazine

Bankrot WOW Air-a loše utiče na islandski turizam

Bankrot WOW Air-a loše utiče na islandski turizam

Islandska low cost aviokompanija WOW Air je zbog nelikvidnosti 28. marta prestala da postoji.

Kompanija je pokušavala da pronađe strateškog partnera koji bi dokapitalizacijom uspeo da je održi u životu, ali su svi pregovori propali.

Prvo se kao zainteresovani partner javio islandski nacionalni avio prevoznik Icelandair koji je predložio spajanje u jednu kompaniju uz zadržavanje oba brenda, ali je od te ideje ubrzo odustao. Potom su iz WOW Air-a dobili ponudu američkog investicionog fonda Indigo Partners. Kada je i ovaj pokušaj propao, ponovo su pokrenuti pregovori sa Icelandair-om ali su i ovog puta propali. Kompaniji, koja je napravila pravi turistički bum na Islandu, nije preostalo ništa drug nego da se ugasi.

Koliko je ova low cost aviokompanija bila značajna za Island svedoči i nagli turistički uspon male ostrvske nacije. Sa veoma jeftinim cenama avio karata mnogi putnici iz Evrope i Severne Amerike su nikada lakše dolazili na ostrvo uživajući u njegovim izvanrednim prirodnim lepotama. Island koji važi za jedno od najskupljih mesta na svetu, uz jeftine avio karte postao je dostupniji većem broju posetilaca. Prema dostupnim podacima, WOW Air je dovodio trećinu svih turista na ovo ostrvo, a sada se sa pravom postavlja pitanje šta dalje.

Najpoznatiji islandski festival Sonar Reykjavik je zbog kolapsa WOW Air-a otkazan. Ovaj svetski poznati festival elektronske muzike je saopštio da otkazuje ovogodišnje izdanje koje je trebalo da se održi krajem aprila zato što je polovina izvođača imala karte za letove WOW Air-a koji su otkazani, kao i da će zbog gašenja kompanije mnogi posetioci biti sprečeni da dođu.

Mnogi putnici su ostali veoma ljuti na WOW Air. Ne samo hiljade onih koji su zbog prekida rada kompanije ostali zarobljeni na dalekim aerodromima, već i mnogo koji su imali nameru da zahvaljujući ovoj kompaniji posete Island, koji je sada ponovo daleko kao što je nekada bio.

Skuli Mogensen, osnivač i vlasnik bankrotirane kompanije sada traži načine da je vrati u život. On je pripremio investicioni plan, kojim pokušava da privuče ulagače. Prema tom planu, potrebno je za početak 40 miliona evra kako bi se kompanija vratila na scenu. Ideja je da se obnove letovi ka 13 destinacija u Evropi i Severnoj Americi, među kojima su London, Amsterdam, Barselona, Njujork i Boston. On se nada da bi prvi letovi mogli da počnu već krajem juna. Do naredne godine flota bi brojala sedam aviona, a u naredne dve godine deset.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *