Vesti – Beč proglašen za najzeleniji grad na svetu! – Travel Magazine

Beč proglašen za najzeleniji grad na svetu!

Beč proglašen za najzeleniji grad na svetu!

Austrijski Beč opet se našao na vrhu liste najzelenijih i najčišćih gradova sveta. Rangiranje je sastavila konsultantska kompanija Resonance, prenosi Lonely Planet.

Kompanija je koristila sopstvenu metodologiju za rangiranje grada. Kriterijumi za izbor bili su broj zelenih površina, mesta za šetnju građana, kao i nivo zagađenosti vazduha.

Beč je prepoznat kao najzeleniji grad na svetu zahvaljujući mnogim parkovima i razvoju javnog prevoza: mnogi lokalni stanovnici odustali su od automobila koji zagađuju životnu sredinu.

Zanimljivo je pak da Resonance skenira gradove koji su u top 50 najposećenijih.

Zbog toga na njegovoj listi nećete naći mnoge koji su lideri u sferi zelenog razvoja, poput danske prestonice Kopenhagen. Jednostavno nisu odgovarali kriterijumima koje je postavila kompanija Resonance.

Bec je green city

Foto: Leyy M from Unsplash

Iza Beča dva velika nemačka grada…

Na drugom mestu ove liste našao se nemački Minhen, sa inovativnim sistemom brzog javnog prevoza, koji je smanio broj automobila građana.

Treće mesto je pripalo Berlinu, sa puno zelenih javnih površina i parkova. Četvrto mesto pripalo je Madridu, gde ima puno zelenog prostora i pogodne infrastrukture za pešake, dok se na petom našao brazilski grad Sao Paulo s obiljem poljoprivrednih tržišta sa organskim proizvodima.

Na listi najzelenijih gradova uvršćeni su  i Mančester, Lisabon, Singapur, Amsterdam i Vašington.

Zašto baš Beč?

Ako se pitate kako je Beč najzeleniji, evo koji faktori su presudili:

  • Zelena energija – 30% svih energetskih sistema grada radi na zelenim izvorima energije!
  • Javni prevoz – razvijena gradska mreža javnog prevoza omogućila je da više od polovine lokalnih političara koristi javni prevoz za posao! Umesto ličnih automobila…
  • Zeleni i spoljašnji prostori – Beč ima više od 130 pijaca na otvorenom, dok je polovina njegove površine prekrivena zelenilom.
  • Čist vazduh – Zahvaljujući naporima lokalnih zvaničnika, austrijska prestonica se može pohvaliti tonama zelenih površina i ogromnim deonicama pešačkih i biciklističkih staza, raspoređenih po celom gradskom području. Ovo sve omogućava građanima da još više vremena provode u prirodi i doprinosi poboljšanju kvalitet vazduha u gradu.

Proverite koji pasoši su najmoćniji u doba korone, kao i koja su prava mesta za ljubitelje klasične muzike. Saznajte i koliko će koštati test na koronu na bečkom aerodromu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
692Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *