Vesti – Blistavi preobražaj Ajfelovog tornja – Travel Magazine

Blistavi preobražaj Ajfelovog tornja

Blistavi preobražaj Ajfelovog tornja

Ako je putovanje u Pariz vaša velika želja ili ako sanjate o prvom velikom međunarodnom putovanju nakon pandemije, možda vas dočeka veliko iznenađenje kada stignete do najčuvenije građevine “grada ljubavi”. Ajfelov toranj očekuje blistavi preobražaj uoči Letnjih olimpijskih igara 2024. godine, koje bi trebalo da se održe u Parizu. Ideja je da sportiste i posetioce iz celog sveta dočeka simbol Pariza u novom ruhu.

Pariz Trijumfalna gradonacelnica
PROČITAJTE I…

I gradonačelnica Pariza “slaže kocke”

Uskoro će započeti radovi kako bi rešetkasta struktura od kovanog gvožđa, poznata po nijansi smeđe boje, poprimila novu zlatkasto-smeđu nijansu. Ovi radovi bi trebalo da učine Ajfelov toranj još impresivnijim. Biće to svetla, zadivljujuća pozadina svih olimpijskih takmičenja i svečanosti. Što se troškova tiče, očekuje se da će preuređenje koštati čak 60 miliona dolara.

Prethodni slojevi boje moraju se u potpunosti ukloniti. Međutim, prilikom prethodnih farabanja, korišćena je boja na bazi olova, za koju se sada zna da je toksična za ljude. Utvrđeni su posebni zdravstveni protokoli kako bi se osigurala bezbednost radnika, a početni radovi su već započeti.

Najopsežniji preobražaj u istoriji

Planirani preobražaj će biti najopsežniji u 130-godišnjoj istoriji Ajfelovog tornja. Zanimljivo je da bi i najveći frankofili mogli biti iznenađeni činjenicom da čuvena gradska znamenitost nije oduvek bila u postojećoj nijansi smeđe boje. Tokom godina smenjivale su se različite nijanse žute, narandžaste, pa čak i crvene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romain (@lunacy_pics)

Kada je toranj zvanično otvoren, bio je crvene boje i to na zahtev inženjera Gustava Ajfela. Međutim, samo tri godine kasnije naneta je nova boja i toranj je poprimio oker ton (tačnije, svetlo narandžasti). Deceniju nakon debija, osnova je ofarbana narandžasto-žutom, a vrh svetlo žutom bojom. Tako je toranj izgledao do 1968. godine, kada je konačno obojen u crvenkastosmeđu nijansu koju danas poznajemo.

Sa prosečno 7 miliona posetilaca godišnje, pre pandemije, čini se da je odavno vreme za novi sloj boje, ali i novu boju. Za posao će morati da se pripreme velike zalihe jer će za farbanje biti potrebno čak 60 tona boje. Procene su da će radovi trajati dve godine do potpunog preobražaja i osveženja tornja. I za same radnike će ovo biti jedinstvena prilika jer ni oni nemaju priliku svaki dan da rade na visini od 300m uz impresivan pogled. Očekuje se da će posetioci moći da uživaju u svežoj zlatkastoj boji od 2022. godine.

Azurna obala gradovi koje treba videti
PROČITAJTE I…

Azurna obala – šta videti i koja mesta obići

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
26Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *