Vesti – Bolja od ostalih - Hrvatska ostvarila odlične turističke rezultate u julu! – Travel Magazine

Bolja od ostalih – Hrvatska ostvarila odlične turističke rezultate u julu!

Bolja od ostalih – Hrvatska ostvarila odlične turističke rezultate u julu!

Leto se polako širom Evrope privodi kraju, pa nije na odmet da se osvrnemo na jednu vrlo neobičnu sezonu. Sezonu u doba korone koja je bila dosta uslovljena različitim restrikcijama oko putovanja. Ipak, ako je suditi prema brojkama iz Hrvatske turističke zajednice, Hrvatska je uspela da spasi delimično sezonu i izađe sa najboljim brojkama u odnosu na komšije.

Naime, u julu Hrvatska je ostvarila bolje turističke rezultate od konkurencije u mediteranskim zemljama, te ostvarila 50% stranih dolazaka u odnosu na isti period u 2019. godini. Analiza koju je sproveo HTZ zasniva se na zvaničnim turističkim podacima iz Španije, Portugala, Kipra i Turske za jul, kao i za prvih sedam meseci godine. Treba imati na umu da Grčka, Francuska i Italija još nisu objavile svoje podatke za jul i avgust.

Hvar najlepse atrakcije
PROČITAJTE I…

Hvar – 7 prelepih opcija za uživanje na ovom čarobnom ostrvu

Hrvatska putem svog sistema eVisitor ima pristup vrlo ažurnim, ako ne i najsavremenijim statistikama turizma u Evropi, a budući da mnoge druge zemlje nemaju sličan sistem, njihovi rezultati iz avgusta ne mogu se koristiti za poređenje.

Podaci za jul ukazuju da se Hrvatska otvorila mnogo brže u prvom delu letnje sezone, što je dovelo do boljih rezultata i pozicioniranja u odnosu na druge zemlje. U julu je u Hrvatsku došlo 2.5 miliona stranih turista, što je oko 50% od broja stranih dolazaka u julu 2019. godine, dok je u periodu od januara do jula bilo 3.3 miliona dolazaka ili 32% u odnosu na isti period prošle godine.

Španija, Portugal, Kipar i Turska su u analiziranom periodu imale znatno niže cifre dolazaka turista

Španija je ostvarila 25% dolazaka godišnje u julu, sa 2.5 miliona stranaca, i 13.3 miliona dolazaka u januaru-julu, 28% od broja u istom periodu prošle godine. Portugal je zabeležio oko 306.000 dolazaka turista u julu ili 17% iz jula 2019. godine. Podaci za januar-jul još nisu bili dostupni.

Oko 65.000 turista stiglo je na Kipar u julu ove godine ili 12% u odnosu na prošlogodišnji jul i ukupno je zabeleženo 321.000 turističkih dolazaka u periodu od januara do jula ili 15% dolazaka u tom periodu prošle godine. Turska je u julu ostvarila 933.000 dolazaka turista ili 14% prošlogodišnjeg julskog prometa, a oko 22% prošlogodišnjih rezultata ostvareno je u periodu od januara do jula sa 5.4 miliona dolazaka.

EU zemlje koje zavise od turizma
PROČITAJTE I…

Pet država Evropske unije koje zavise od turizma

Na hrvatskom primorju letovali najviše Nemci, Česi, Poljaci i Austrijanci

HTZ smatra da su dodatni napori na promociji Hrvatske u određenim zemljama doveli do boljih rezultata, a većina turista dolazila je iz Nemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Austrije, Mađarske i drugih mesta.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X