Vesti – Borba za čist vazduh - Pariz, Njujork i Berlin otvaraju nove biciklističke staze... – Travel Magazine

Borba za čist vazduh – Pariz, Njujork i Berlin otvaraju nove biciklističke staze…

Borba za čist vazduh – Pariz, Njujork i Berlin otvaraju nove biciklističke staze…

Nakon što je pandemija Covid-19 zatvorila milione ljudi u četiri zida, nastale su zapanjujuće (a ponekad i jezive) fotografije praznih gradova širom sveta.

Obično prenatrpane gradske ulice su postale relativno mirne, dok su stanovnici milionskih gradova odjednom počeli da emituju neverovatnu tišinu. Tada je registrovan i znatan pad zagađenja.

Danas kada se čini da će masovan turizam postati prošlost, mnogi gradovi razmišljaju o biciklističkim stazama. 

Pre dve nedelje, Okland je objavio da ograničava pristup na 10 procenata njegovih ulica (ukupno 119 kilometara) samo vozilima hitne pomoći, pružajući više prostora za bicikliste i pešake.

U Njujorku, zvaničnici su najavili da će do kraja maja 40 kilometara ulica, dobiti proširene biciklističke staze i trotoare, uključujući veliki broj ulica unutar i u blizini parkova.

Budimpešta takođe „testira“ biciklističke staze, uz nova proširenja traka kako bi „poboljšala pristup strateški važnim zdravstvenim ustanovama ali i poslovnim zgradama“, kažu zvaničnici.

Ovo testiranje će trajati do septembra, piše Conde Nast Traveler.

Pariz i Milano – biciklističke staze prioritet gradova!

U Milanu, zvaničnici žele da postave nekih 22 kilometra biciklističke staze tokom leta – nakon što gradska ograničenja COVID-19 budu ukinuta. Sve to u nastojanju da podstaknu vožnju biciklom. Grad takođe želi da proširi trotoare za pešake, prenosi Guardian.

U Parizu, zvaničnici poput gradonačelnice En Hidalgo, žele da smanje zagađenje vazduha.

„Zagađenje je već samo po sebi velika zdravstvena kriza i opasnost – a u spoju sa korona virusom je vrlo opasan koktel“, rekla je Hidalgo na nedavnoj sednici gradskog veća.

Umesto automobila, Hidalgo je predložila da se postave kilometri biciklističkih staza koje bi pratile rute metroa (tačnije linija 1, 4 i 13)  i povezale građane u predgrađima sa centrom Pariza.

Prema Le Parisianu, radovi bi mogli započeti 11. maja, ukoliko situacija sa koronom to dozvoli.

Upoznajte najviše turističke atrakcije sveta i najodrživije gradove sveta. Saznajte i koja zemlja dobija najdužu pešačku stazu na svetu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *