– Božićni turizam puni kase nemačkih gradova – Travel Magazine

Božićni turizam puni kase nemačkih gradova

Božićni turizam puni kase nemačkih gradova

Krajem novembra počela je praznična sezona i otvoreni su božićni marketi širom Evrope. Božićne jelke, sajmovi, klizališta i druge atrakcije privlače milione turista tokom sezone praznika.

Broj posetilaca se svake godine povećava, pa tako i božićni turizam postaje sve značajnija turistička grana. Popularnost prazničnih putovanja poslednjih godina je eksplodirala, a turističke agencije prijavljuju da su posebno atraktivni nemački božićni marketi. U Nemačkoj, omiljene destinacije su Erfurt, Harz, Dortmund i Munster. Jednodnevni izleti su veoma popularni, a profili putnika su veoma različiti. Među Nemcima, u božićnim marketima tokom radne nedelje najviše uživaju seniori, dok mlađa populacija putuje vikendom. Velike turističke agencije takođe računaju na ovo doba godine, i pored klasičnih božićnih šoping tura, u svojoj ponudi imaju i brojne opcije za posetu božićnim marketima tokom celog decembra.

Poslednjih godina sve je veći broj posetilaca iz okolnih zemalja, ali i iz celog sveta. Primetan je porast broja noćenja na ovim „prazničnim“ destinacijama. Prema podacima Turističke organizacije Nemačke, prošle godine je preko 85 miliona ljudi posetilo 1.500 nemačkih božićnih marketa.

Nažalost, ovakav nagli rast broja turista ima i neke negativne strane, posebno u manjim gradovima. Garaže su pune, javni prevoz preopterećen i gužve su svuda. Zbog velike potražnje za suvenirima, marketi su počeli da prodaju nekvalitetnu kinesku robu.

Zato su neki gradovi bili prinuđeni da uvedu privremene mere. Michelstadt, maleni grad sa samo 17.000 stanovnika, prošle godine se suočio sa neodrživom situacijom. U grad je svakodnevno pristizalo oko 130 turističkih autobusa i opštinske vlasti su, kako bi očuvali normalno funkcionisanje mesta, smanjile broj štandova sa 200 na 100, uz još nekoliko dodatnih restrikcija za turiste. Božićni market u ovom gradu je ponovo miran i bajkovit, a suveniri koji se turistima nude su kvalitetne domaće rukotvorine i delikatesi.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X