Breaking News – 7 država prekida diplomatske odnose sa Katarom – Travel Magazine

7 država prekida diplomatske odnose sa Katarom

7 država prekida diplomatske odnose sa Katarom

Četiri arapske zemlje su danas prekinule diplomatske odnose sa Katarom zbog odnosa ove zemlje sa Iranom i navodne podrške islamističkim grupama, izolujući ovu malu, ali energetski bogatu zemlju presecanjem svih kopnenih, vodenih i vazdušnih veza sa spoljašnjim svetom. Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su da povlače svoje diplomatsko osoblje iz Katara, a regionalne aviokompanije obustavljaju sve letove ka prestonici Katara, Dohi. Prekidanju diplomatskih veza priključili su se i Maldivi, Libija i Jemen. Iz Katara se ovaj potez kritikuje kao „kršenje suvereniteta“, međutim ovo je momentalno dovelo do haosa kod katarske nacionalne aviokompanije Qatar Airways, akcije na berzi su uzdrmane, a postavlja se i ozbiljno pitanje kako će zemlja oslonjena na uvoz hrane biti pogođena pomenutim merama.

Sve pomenute zemlje su naredile svojim građanima da napuste Katar, a državljanima Katara koji borave u inostranstvu dat je rok od 14 dana da se vrate u svoju zemlju. Takođe, ove zemlje su potvrdile i da će proterati katarske diplomate sa svojih teritorija. Aviokompanije Etihad Airways i Emirates su izdale saopštenje da od sutra do daljnjeg ne lete iz i ka Kataru, a putnicima koji su imali karte za letove do Katara će biti ponuđen povraćaj novca i besplatno preusmeravanje do najbližih alternativnih destinacija. AirArabia, Saudi Arabian Airlines i flydubai su, takođe, obustavili svoje letove. Predstavništvo Qatar Airways-a u Srbiji za sada nema nikakvih komentara u vezi sa aktuelnom situacijom!

Još novih vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Vrlo je diskutabilno koliko ce trajati ova kriza,sa ogromnim afektom na avionski saobracaj. U ovom trenutku posle 24 sata od terminacije saobracaja i letnih ruta, nece doci tako brzo do revitalizacije normale. Kao deo globalnih trendova u civilnoj avijaciji,klasicni igraci tj standardni operatori ponovo ce zategnuti uzde svetskih kocija. Mozemo sve ovo posmatrati kao ponavljanje istorije unazad par vekova cak,samo u oblasti pomorstva i kontrole deonice Basra-Oman..

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X