Breaking News – Bankrotirao Tomas Kuk – Travel Magazine

Bankrotirao Tomas Kuk

Bankrotirao Tomas Kuk

Nakon godine pune problema za jednog od najvećih svetskih turoperatora koji je poslovao proteklih 178 godina, britanski Tomas Kuk (Thomas Cook) proglasio je bankrot u nedelju veče, stvorivši probleme stotinama hiljada turista.

Predstavnici kompanije su izjavili da je odbor zaključio da nema drugog izbora nego da preduzme korake za prinudnu likvidaciju sa trenutnim dejstvom. Podnet je zahtev Višem sudu za prinudnu likvidaciju kompanije pre početka današnjeg dana i dat je nalog za imenovanje likvidacionog upravnika. Peter Fankhauser, izvršni direktor Tomasa Kuka, uputio je izvinjenje svojim putnicima, zaposlenima, dobavljačima i partnerima, navodeći da je ovo duboko tužan dan za kompaniju koja je pokrenula paket-aranžmane i omogućila putovanje milionima ljudi širom sveta.

Propast čuvene britanske kompanije ima snažne efekte u Aziji, a akcije kineske kompanije Fosun Tourism pale su jutros za više od 5%. Matična kompanija, Fosun International, jedan je od najvećih kineskih konglomerata koja u svom vlasništvu ima i čuvenu kompaniju Club Med, a njen osnivač, kineski milijarder, Guo Guangčang je najveći akcionar Tomasa Kuka. U saopštenju kompanije se navodi da su razočarani što Tomas Kuk grupacija nije uspela da nađe održivo rešenje za svoje finansijske probleme.

Međutim, ono što najviše pogađa turiste je sinoćna objava britanske Uprave za civilno vazduhoplovstvo da su sve rezervacije Tomasa Kuka otkazane. Ovaj potez pokreće najveću „mirnodopsku repatrijaciju“ u istoriji Velike Britanije, koja će nadmašiti čak i operaciju koju je vlada sprovela nakon propasti britanske aviokompanije Monarch Airlines 2017. godine. Prema izjavi vazduhoplovnih vlasti, u inostranstvu se trenutno nalazi više od 150.000 putnika Tomasa Kuka, što je skoro dvostruko veći broj od onih koji su vraćeni nakon propasti Monarch-a. Takođe, navedeno je i da im je vlada zatražila pokretanje programa repatrijacije kojim bi se putnici propalog britanskog turoperatora vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo od 23. septembra do 6. oktobra.

Zbog nezapamćenog broja britanskih turista koji su trenutno u inostranstvu, a koji su pogođeni ovom situacijom, Uprava za civilno vazduhoplovstvo osigurala je flotu aviona iz celog sveta kako bi putnike vratili u Veliku Britaniju, a otvorena je i zvanična internet stranica https://thomascook.caa.co.uk na kojoj oni mogu pronaći detalje o svom povratnom letu, kao i sve ostale informacije. Turisti koji su trenutno u inostranstvu ne treba da kreću na aerodrom dok njihov povratak ne bude potvrđen na pomenutom internet sajtu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X