– Katedrala Notr Dam izgorela u velikom požaru – Travel Magazine

Katedrala Notr Dam izgorela u velikom požaru

Katedrala Notr Dam izgorela u velikom požaru

Pariska katedrala Notr Dam iz XII veka, teško je stradala u velikom požaru koji je izbio u ponedeljak, 15. aprila kasno popodne.

Svi posetioci su na vreme evakuisani, a u nesreći je lakše povređen jedan vatrogasac.

Vatrogasci su se preko devet časova borili sa vatrenom stihijom koja je uništila centralni toranj i krov i veliki deo unutrašnjosti katedrale. Stručnjaci će tek sada pokušati da utvrde razmere štete, ali se zna da je ona izuzetno velika.

Nije poznato šta se desilo sa brojnim umetničkim predmetima koji su se nalazili unutar katedrale. Dve kule sa prednje strane katedrale su ostale sačuvane, a vatrogasci su saopštili da su uspeli da sačuvaju i kompletnu konstrukciju ove građevine.

Vest da gori Notr bila je udarna na svim svetskim televizijskim stanicama, a današnje novine na naslovnim stranama donose izveštaje o ovom tragičnom događaju. Veliki broj građana Pariza i turista je sve vreme sa užasom i tugom posmatrao akciju gašenja požara.

Katedrala, čija je izgradnja počela 1163, a završena je skoro dva veka kasnije (1345), jedno je od najpoznatijih turističkih znamenitosti na svetu. Ovaj hrišćanski hram privlačio je godišnje 13 miliona turista, što je više i od Ajfelovog tornja, simbola Pariza.

Notr dam ili Bogorodičina crkva, kako je kod nas zovemo,  je remek delo gotske arhitekture sa izvanrednom fasadom i očaravajućim enterijerom sa velikim prozorima sa vitražima. Bronzane statue koje su se nalazile na krovu su nedavno sklonjene zbog rekonstrukcije katedrale, za koju se sada pretpostavlja da je uzrok požara.Fasadu ove crkve krase brojni gargojli i himere, a čuvena su njena drvena vrata sa izrezbarenim prikazom Sudnjeg dana. U kripti crkve se nalazi arheološko nalazište, a u unutrašnjosti su najveće orgulje u Francuskoj.

Notr Dam je omiljena crkva u Francuskoj, a osim što je omiljena turistička atrakcija ima i neformalni status simbola celokupnog hrišćanstva. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske baštine od 1991. godine.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *