Breaking News – Zabrana za Boeing-ov 737 MAX širom sveta – Travel Magazine

Zabrana za Boeing-ov 737 MAX širom sveta

Zabrana za Boeing-ov 737 MAX širom sveta

Avion Boeing 737 MAX je zabranjen u mnogim zemljama sveta nakon avionske nesreće koja se dogodila 10. marta nedaleko od Adis Abebe.

U nesreći je učestvovao ovaj tip aviona aviokompanije Ethiopian Airways na letu ka Najrobiju i tom prilikom stradalo je 149 putnika i osam članova posade.

S obzirom da je ova avionska nesreća druga ovog tipa aviona u samo četiri meseca javnost i struka su hitno podigli pitanje bezbednosti vazduhoplova. Prethodna nesreća Boeing-ovog aviona dogodila se krajem oktobra u Indoneziji i tom prilikom je stradalo 189 osoba. U oba slučaja parametri leta su bili gotovo identički, a nesreće su se dogodile samo nekoliko minuta nakon poletanja.

Ethiopian Airlines je odmah nakon nesreće obustavio sve letove ovim tipom aviona, a Kina je na državnom nivou proglasila zabranu za 737 MAX. Ovu odluku su potom sledile mnoge druge države i aviokompanije.

Zabrana i u Srbiji
U utorak, 12. marta Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja EASA je izdala zabranu za poletanja i sletanja Boeing-ovog MAX-a kao i za prelet unutar vazdušnog prostora Evrope. Ovu odluku je sledio i Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije koji je doneo hitnu odluku o zabrani sumnjivog modela aviona.

Istrage o nesrećama u Indoneziji i Etiopiji su u toku, a proizvođač aviona Boeing i američke vazduhoplovne vlasti (FAA) odbijaju trenutno da suspenduju dozvolu za ovaj tip aviona i tvrde da je on i dalje bezbedan za letenje. U isto vreme u Boeing-u su potvrdili da rade na unapređenju softvera za 737 MAX što se očekuje da bude završeno do aprila.

Foto: Boeing

Putnici, sa druge strane, nisu uvereni u tvrdnje američkih stručnjaka i sve češće odbijaju da lete ovim avionom što izaziva dodatnu paniku i probleme kako za njih same tako i za aviokompanije u SAD koje nemaju osnova da obustave letove ovim tipom aviona. Među najvećim njegovim korisnicima na svetu je američka low cost aviokompanija Southwest Airlines koja se suočava sa najvećim revoltom putnika.

Mnoge aviokompanije koje koriste 737 MAX su i pre zvanične zabrane obustavile letove, a kada je zabrana i zvanično objavljena to su bili prinuđeni da urade i ostali. U Evropi ovaj tip aviona koriste Turkish Airlines, Norwegian, LOT, TUI. Avion 737 MAX je redovno angažovan na liniji od Dubaija do Beograda aviokompanije flydubai, koja će zbog zabrane od danas promeniti tip aviona i na liniju ubaciti avion 737NG.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *