Vesti – British Airways i American Airlines: Počinju zajednička testiranja na Covid-19 – Travel Magazine

British Airways i American Airlines: Počinju zajednička testiranja na Covid-19

British Airways i American Airlines: Počinju zajednička testiranja na Covid-19

American Airlines, British Airways i oneworld pokrenuli su testiranje na Covid-19, na odabranim letovima iz Sjedinjenih Država ka londonskom aerodromu Heathrow. Program predstavlja napor avio-kompanija da se pokaže kako testiranje Covid-19 može ponovo da pokrene međunarodna putovanja i ukloni potrebu za karantinom po dolasku.

Uhapseni prevaranti koji su prodavali lazne PCR testove
PROČITAJTE I…

Aerodrom Charles de Gaulle: Uhapšeni prevaranti koji su prodavali lažne PCR testove

Testiranje na Covid-19 za sada samo na odabranim letovima

Besplatni testovi oneworld-a prvobitno će biti ponuđeni putnicima koji imaju rezervacije na letu AA50 kompanije American Airlines, a koji polaze iz Dalasa za London (Heathrow). Zatim na letu British Airways-a BA114, koji polazi sa njujorškog aerodroma JFK za Heathrow. Takođe i na letu British-a BA268 iz Los Anđelesa (LAKS) za Heathrow, početkom 25. novembra. Test će se proširiti i na let AA106 kompanije American Airlines sa JFK za Heathrow, sa datumom koji će tek biti saopšten.

Tri testa deo programa kog su aktivirali American Airlines i British

Putnike koji imaju rezervacije za pomenute letove, koji su deo probne faze, kontaktiraće American Airlines i British Airways sa uputstvima kako da „volontiraju“ na ovom probnom testiranju. Svaki putnik koji bude učestvovao u probi, uradiće tri testa. Ako se neki test pokaže kao pozitivan, putnik će morati da otkaže ili odloži putovanje. Prvi test koji bi svaki putnik trebalo da uradi je PCR test, ne stariji od 72 sata pre polaska iz Sjedinjenih Država. Zanimljivo je da će putnici samostalno uzimati sebi uzorak iz nosa, pod nadzorom medicinskih radnika.

Nakon sletanja na Heathrow, putnik će raditi svoj drugi test na londonskom aerodromu. Ovoga puta u pitanju je brzi antigen test (LAMP test), koji je obezbedio Collinson. On podrazumeva uzimanje uzorka iz nosa od strane medicinskog radnika. Nakon završetka testa, putniku će biti dostavljen komplet testa za treći test. Komplet za testiranje nudi mogućnost testiranja kod kuće, putem samo-uzimanja uzorka pljuvačke koji se uzima tri dana nakon dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izvršni direktor American Airlines-a, Dag Parker, rekao je: „Amerika je već uspešno uvela program testiranja Covid-19 pre leta za putnike koji putuju iz SAD-a ka međunarodnim destinacijama širom Kariba i Latinske Amerike. Dobili smo sjajne povratne informacije od naših putnika kao odgovor na testiranje, jer pruža sigurno i ugodno putovanje. Sa druge strane, tržište Velike Britanije je kritično važno odredište za posao i razonodu naših putnika te nam je drago što baš sa njim nastavljamo ovu šemu testiranja. Smatramo da će rezultati koje pruža ovo suđenje biti od vitalnog značaja za sigurno otvaranje prekookeanskih putovanja.“

Pandemija efekat: sa 111 na 14 letova iz Londona ka Njujorku

Trgovina između Velike Britanije i SAD-a godišnje iznosi više od 200 milijardi funti (262 milijarde američkih dolara), što je avio-kompanijama jedan od presudnih parametara za aktiviranje ovog programa. Pre pandemije Covid-19, American Airlines i British Airways su leteli iz Londona na više od 30 destinacija u SAD. Danas se leti tek na delić te cifre. Ranije su prevoznici obavljali do 111 letova nedeljno od Londona do Njujorka; sada obavljaju 14 letova nedeljno u kombinaciji, između dva grada.

Šon Dojl, izvršni direktor British Airways-a, rekao je: „Znamo da ljudi žele da putuju, ali naše nebo ostaje gotovo zatvoreno za strane posetioce. Glavne ekonomije poput Nemačke usvajaju testiranje da zamene karantin. Potrebna nam je vlada Velike Britanije da uvede sistem koji omogućava putnicima da urade pouzdane i pristupačne testove pre polaska. Na taj način i oni će dobiti uverenje da im ulaze putnici bez Covid-a. Za ljude koji dolaze iz zemalja sa visokom stopom zaraze, dodatni test po dolasku treba da ih oslobodi karantina. Ka tom sistemu težimo.“

IATA apeluje vlade
PROČITAJTE I…

IATA nastavlja da apeluje na strane vlade: Fokus mora da bude na testiranju, a ne na karantinu!

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X