Vesti – Češka bez turista - hoteli u Pragu među najpogođenijim u Evropi – Travel Magazine

Češka bez turista – hoteli u Pragu među najpogođenijim u Evropi

Češka bez turista – hoteli u Pragu među najpogođenijim u Evropi

U Pragu, turista nema, što je nezapamćeno. Međutim, kako nijedna zemlja nije uspela da izbegne težak udar pandemije koronavirusa i njen uticaj na turizam, to nije uspela ni Češka. Covid-19 je izazvao najveću krizu u savremenoj istoriji zemlje i niko se ne usuđuje da prognozira kada će oporavak početi.

Češka – 11 miliona manje turista prošle godine

Turistički stručnjaci mogli su tačno da predvide obim gubitaka izazvanih pandemijom. Sada je problem što je kriza pogodila industriju na takav način da je, uprkos različitim mogućim scenarijima oporavka, nepoznato koji sektori imaju mogućnost bržeg oporavka.

Prošle godine je manje od 11 miliona turista boravilo u hotelima, pansionima i drugim objektima, što je za 50% manje nego prethodne godine, prema podacima češkog zavoda za statistiku. Naravno, najviše je pogođena češka prestonica, jedan od najlepših gradova sveta, čaroban Prag. Međunarodni turisti se jednostavno nisu pojavili.

„U Pragu je pad turizma bio 73%, ali ako govorimo o smeštaju, brojke su još veće. Glavni grad je izgubio više od 13 miliona noćenja u međugodišnjem periodu“, izjavio je Pavel Vančura ispred Zavoda za statistiku.

Trendovi u hotelskoj industriji
PROČITAJTE I…

Pod uticajem koronavirusa – glavni trendovi u hotelskoj industriji u 2021. godini

Hoteli u Pragu najviše pogođeni u Evropi

Prema izveštaju konsultanata Cushman & Wakefield, praško hotelsko tržište pogođeno je najviše u Evropi s padom prihoda od 84,6 odsto po sobi. Stopa popunjenosti smanjila se za 78,5 odsto na samo 16,6 procenata. Prosečna cena sobe pala je za 28,1 odsto na 1.716 CZK po noći.

David Nath iz kompanije Cushman & Wakefield rekao je da je Prag dugogodišnja omiljena destinacija investitora. Rekao je da su glavni industrijski igrači i dalje zainteresovani za kupovinu, iznajmljivanje ili upravljanje hotelima u češkoj prestonici. Zapravo, potražnja očigledno premašuje ponudu, što održava cene hotela na njihovom nivou pre pandemije, rekao je gospodin Nath.

Tokom leta, industrija je pokazala blagi oporavak, ali kada su ponovo uvedena ograničenja na više od 120 dana, desio se kolaps turizma s jeseni koji je potrajao do kraja 2020. godine.

Kovid pasoš je uslov za letovanje
PROČITAJTE I…

Kovid-pasoš: uslov za letovanje ove godine?

Stručnjaci predviđaju dva scenarija

Glavni ekonomista BH Securities Štepan Kreček rekao je da postoje dva moguća scenarija. Optimistični nagoveštava da oporavak industrije može započeti 2022. Drugi je pesimističniji: oporavak će potrajati mnogo godina. Ivan Čech, direktor međunarodnog aerodroma u Pardubicama, rekao je da veruje da stabilizacija vazdušnog soabraćaja može potrajati između tri i pet godina.

„Vodimo pregovore o proširenju ruta sa avio-kompanijama kao što su Ryanair i Swissair. Takođe smo zainteresovani za obnavljanje veza sa Rusijom. Ipak, zemlji su i dalje potrebni turisti koji ne dolaze.“

Najgori scenario se objašnjava činjenicom da su se avio-kompanije uvek oslanjale na službena putovanja rukovodilaca kompanija, a ne na  putnike koji putuju ekonomskom klasom. To znači da su se putnici poslovne klase prilagodili ograničenjima i sada održavaju sastanke onlajn tako da se neće vraćati u avione brzo kao što bi to želele avio-kompanije.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
234Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *