– Da li će avioni dobiti kabine za spavanje? – Travel Magazine

Da li će avioni dobiti kabine za spavanje?

Da li će avioni dobiti kabine za spavanje?

Avioni se menjaju velikom brzinom; unapređuje se tehnologija njihove proizvodnje, poboljšavaju se performanse, modernizuju se sedišta, sistem zabave, ali sam koncept putničke kabine isti je već čitav vek.

Da li nam bliska budućnost nosi neke promene i na tom planu? Setimo se samo stalno recikliranih planova da se sedišta u kojim bi putnici bili u polusedećem položaju kako bi što više njih moglo da bude ukrcano. Ovo je praktično neostvariva ideja, koja se iz neobjašnjivih razloga svakih nekoliko meseci plasira u javnost.

Za razliku od nje, ozbiljni dizajneri, proizvođači aviona i kompanije koje se bave proizvodnjom opreme za putničke kabine, rade na projektima koji bi zaista mogli da promene svet letenja.

Crystal Cabin Award 2019

Na ovogodišnjoj dodeli nagrada Crystal Cabin Award 2019, prijavljeno je preko 100 dizajnerskih rešenja za enterijer aviona. Pobednici su birani za osam kategorija, ali jedan je projekat izazvao veliku pažnju.

Koncept spavaćih kabina u putničkim avionima razvijaju Airbus i Safran, francuska kompanija koja se bavi enterijerom. Ideja je da se kargo odeljak pretvori u kabinu za spavanje. Iako nema prirodnog svetla, dizajnom i rasvetom postiže se sjajna atmosfera, koja je idealna za kvalitetan odmor u krevetu.

Dizajn kabina za spavanje u avionima

Foto: Safran / Zodiac Aerospace

Ideja je da se mesta (kreveti) u kabinama za spavanje nude putnicima koji imaju karte za regularnu kabinu. Oni koji to žele mogu da, pored sedišta koje im pripada uz kupljenu kartu, doplate i za krevet, koji će moći da koriste tokom leta, prema pravilima o bezbednosti letenja.

Oni će nakon poletanja i pre sletanja moći da se spuste u prtljažnik, uvuku u udobnu i ušuškanu postelju i da spavaju sve dok ne doće vreme za sletanje. Nova usluga bi bila namenjena putnicima u ekonomskoj klasi i prema prvim istraživanjima idejnih tvoraca zabeleženo je veliko interesovanje.

Kauč u ekonomskoj klasi

O velikoj potrebi za udobnim mestom za spavanje u avionu tokom dugih letova svedoči i nedavno predstavljanje kreveta u samoj kabini ekonomske klase. Aviokompanija Thomas Cook je nedavno uvela novu uslugu – kauč u ekonomskoj klasi, tako što je putnicima omogućila da zakupe tri vezana sedišta u sredini aviona, koja se mogu uz male i jednostavne prepravke pretvoriti u udoban ležaj.

Ideja za novu spavaću kabinu je ipak drugačija. Ona nudi potpuno odvojen putnički odeljak. Na kritike da bi takva kabina za spavanje uticala na smanjenje prtljažnika, njeni tvorci odgovaraju rešenjem. Ukoliko na nekom letu bude više prtljaga, kabina se lako može ponovo pretvoriti u prtljažnik u koji se smeštaju teretni kontejneri.

Dok kabine za spavanje ne zažive, ovde možete da saznate kako da se kvalitetno odmorite i odspavate tokom dugog leta u ekonomskoj klasi.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *