– Hotelima u Frankfurtu potrebni strani radnici? – Travel Magazine

Hotelima u Frankfurtu potrebni strani radnici?

Hotelima u Frankfurtu potrebni strani radnici?

U Frankfurtu se svake godine otvara sve više hotela, ali industrija se suočava i sa sve izraženijim problemom – manjkom kvalifikovane radne snage.

Hotelijerski bum u Frankfurtu je u punom jeku i za sada nema naznaka da će usporiti. Iako je broj kreveta samo 2018. porastao za 4.300 u odnosu na prethodnu godinu, investicije i dalje jačaju u ovom sektoru. Prema podacima Alijanse hotelijera Frankfurta, kojoj pripada 60 gradskih hotela, trenutno je pred otvaranjem osam novih hotela sa ukupno 1566 soba. U naredne dve godine biće otvoreno još šest hotela, i još bar četiri 2022. godine. Do tada će grad raspolagati sa 6173 nove sobe, a ovi podaci se odnose samo na luksuzne hotele.

Povećanje broja soba za sada nije uticalo na popunjenost, koja se drži na stabilnih 70%. Ali da procenat popunjenosti ne bi opao, moraće da raste i broj noćenja, i to po procenama Alijanse hotelijera Frankfurta, sa 10,15 miliona prošle godine, na preko 12 miliona do 2022.

A broj noćenja zaista kontinuirano raste, sa mogućim novim obaranjem rekorda ove godine, posebno zahvaljujući promociji kongresnog turizma. Organizacija za promociju turizma i kongresnog turizma ulaže u jake marketinške kampanje koje za cilj imaju privlačenje dodatnih velikih događaja u grad.

Ali predviđanje je da će hotelska infrastruktura moći da podnese dodatni rast popunjenosti soba za 5 do 6%, nakon čega će se hoteli, posebno manji, u privatnom vlasništvu, suočiti sa ozbiljnim manjkom radne snage.

Manjak kvalifikovane radne snage već je gorući problem za frankfurtske hotele, zbog čega se ovi poslovi promovišu u školama i na sajmovima zapošljavanja, sa organizovanim obukama u hotelima. Nažalost, mlade Nemce posao u hotelskoj industriji sve manje zanima, i sve više njih stremi akademskom obrazovanju. Problem je i odliv postojećeg kadra, koji zbog boljih uslova rada i veće plate u drugim privrednim sektorima, masovno napušta poslove u hotelima.

Ostaje da se vidi da li će Nemačka u narednim godinama ponovo potražiti pomoć sa strane i pozvati kvalifikovane radnike iz drugih zemalja da rade u hotelima.

O Frankfurtu, koji je jedan od finansijskih centara Evrope i najveći grad nemačke pokrajine Hesse, više možete saznati ovde.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *