Vesti – Da li je novi paket državne pomoći opet zanemario turizam? – Travel Magazine

Da li je novi paket državne pomoći opet zanemario turizam?

Da li je novi paket državne pomoći opet zanemario turizam?

U nastavku objavljujemo poslednje saopštenje Inicijative TAS – Turističke agencije Srbije koje nam je poslato 17.02.

Novi paket pomoći koji je odredila Vlada R. Srbije za pomoć privredi ugroženoj pandemijom virusa “Kovid-19” je istovetan kao i prethodna dva paketa i usmeren je isključivo linearno, ka celoj privredi, i na isplatu minimalnih ličnih dohodaka.

Medunarodni turizam
PROČITAJTE I…

Međunarodni turizam pao na nivo od pre nekoliko decenija

Paketi pomoći stvaraju gubitke?

Malim privrednicima je početkom 2021. godine postalo jasno da se uzimanje ovako kreiranog paketa pomoći apsolutno ne isplati i da samo stvara gubitke. Paketi pomoći su sa uslovljavanjem neotpušanja radnika tri meseca nakon prijema poslednje isplate. Dakle, bez obzira da li ćete privređivati u narednom periodu, što Vam niko ne može garantovati, ili ne, bićete prinuđeni da uzimanjem pomoći stvarate nove gubitke u poslovanju. To će dovesti sasvim sigurno do potpunog urušavanja male privrede i veliki broj privrednih subjekata iz najugroženijih delatnosti će morati staviti katanac na svoje radnje, agencije, restorane, kafiće…

Već se svi pitaju zašto je Vlada R. Srbije ponovo usmerila pomoć ka celoj privredi a ne ka najugroženijim sektorima privrede? Od samog početka pandemije sve zemlje sveta, pa i naša zemlja, prepoznale su sektore privrede koji će najteže biti pogođeni krizom izazvanom epidemijom virusa „Kovid-19“. Turizam na prvom mestu a odmah potom i ugostiteljstvo.

Turističke agencije najugroženije

Vlada R. Srbije odredila je pomoć i pojedinim sektorima kao što su hotelijerstvo i prevoz ali opet iz paketa izostavlja turizam. Turizam ima pad od preko 90% u prihodovanju dok su svi računi sve vreme uredno stizali sa identičnim iznosima kao i u mesecima pre pandemije. Najugroženije su turističke agencije koje 11 meseci apsolutno ne prihoduju. Preko 200 agencija je već zatvoreno a u narednih mesec dana zatvoriće se još oko 170 turističkih agencija. Do sada je u ovom sektoru otpušteno preko 50% radnika. Prema ovim parametrima ne postoji ni jedna privredna delatnost koja je pretrpela ovoliku štetu.

Neverovatna je ignorantnost nadležnih državnih organa prema sektoru turističkih agencija i pored toga što gotovo svakodnevno upućujemo dopise i predlažemo konkretne mere. Nemamo nikakvo razumevanje u tome! Pored svega što nas je snašlo u ovoj pandemiji, turističke agencije se suočavaju sa ogromnim problemom u vidu nabavke neophodne polise od osiguravajućih kuća koje su iskoristivši ovu pandemiju podigle cene koštanja istih za 300%. Situaciju koja je neverovatna podgrevaju i državni službenici koji manipulišu javnošću preko medija sa gotovo svakodnevnim izjavama kako su turističke agencije primile pomoć! Potpuna besmislica! Turističke agencije su primile onoliku pomoć koliku i ostale privredne delatnosti koje su mogle nesmetano da privređuju pa čak i da ostvaruju i veći prihod tokom pandemije nego u istom periodu 2019. godine.

Kako su druge zemlje usmerile pomoć?

Niti jedna zemlja sveta prema našim saznanjima nije na ovakav način kreirala pomoć svojoj privredi. Naši ekonomski eksperti su nedavno javnosti prezentovali model naše pomoći koji je izuzetno smisleno kreiran na taj način da ukoliko privredni subjekt uzme ponuđenu pomoć automatski stvara gubitke u svom poslovanju u vidu nameta poreza i doprinosa koji su veći od date pomoći. Izračunat je gubitak od preko 150.000 dinara po jednom radniku za sve privredne subjekte koji su uzeli prethodnu pomoć tokom 2020. godine.

Zemlje sveta su svoju pomoć isključivo usmerili na pomoć najugroženijim sektorima, turizmu, ugostiteljstvu, hotelijerstvu. U Evropskoj uniji je do sada bilo 5-6 takvih paketa pomoći. U svim država sveta je pre svega poštovan Ustav i ustavom zagarantovano pravo na rad i bez obzira na proglašenje vanrednog stanja nisu svojim delovanjem kršili odredbe Ustava. Svim delatnostima koje su imale zbog pandemije ograničeno radno vreme ili u određenom periodu nisu mogli uopšte da rade, delimično su nadoknađeni gubici.

Sasvim je evidentno da se pod okriljem poštovanja mera za suzbijanje epidemije virusa inspekcijske službe služe represivnim metodama i nasilno vrše zatvaranje mnogobrojnih ugostitenjskih objekata posebno u unutrašnjosti Srbije. Pored zatvaranja, naravno, imaju zadatak da što više ispišu kazni privrednim subjektima kako bi se time popunile praznine u budžetu. Privrednici se okupljaju i spremni su na kolektivnu tužbu protiv države koja će evidentno imati svoj epilog u Strazburu.

Dragan Subotić
Inicijativa TAS
Turističke agencije Srbije

Hitan sastanak
PROČITAJTE I…

Srpska turistička udruženja poslala hitan poziv novoj ministarki

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X