– Da li kriza u Grčkoj može da utiče na vaše letovanje? – Travel Magazine

Da li kriza u Grčkoj može da utiče na vaše letovanje?

Da li kriza u Grčkoj može da utiče na vaše letovanje?

Imajući na umu da bi Grčka krajem juna mogla da bankrotira po osnovu duga prema Međunarodnom monetarnom fondu, a da je Banka Grčke saopštila da, ukoliko se ne postigne sporazum, ova zemlja će verovatno napustiti euro i Evropsku uniju, postavlja se pitanje kako će se to tačno odraziti na turiste i šta to konkretno znači za vas ukoliko ste na letovanju u ovoj zemlji?

1. Krajnji rok za Grčku, za plaćanje rate kredita, je 30. jun. Šta se događa u pogledu eura ukoliko se baš tada zadesite u ovoj zemlji?

Početak jula je sjajno vreme za uživanje u jonskim ostrvima, vreme je lepo, Mediteran se zagreva, a još uvek nema avgustovskih gužvi. Iako će naredni dani biti izuzetno stresni za Grke, većinu turista to neće pogoditi. Savet je da ponesete dovoljno eura u gotovini kako biste mogli da platite svoje troškove. Trenutno nema nikakvih problema sa korišćenjem kartica na grčkim bankomatima. Ali, u ovom momentu je malo rizično da se potpuno oslonite na kartice, jer postoji teoretska mogućnost da bankomati ostanu bez gotovine ili da budu isključeni. Čak i da Grčka zvanično napusti euro, trgovci će ga i dalje rado prihvatati.

2. Ukoliko neko planira da avionom ide na letovanje, da li će u slučaju najgoreg scenarija, aviokompanije možda odbiti da lete zbog zabrinutosti za gorivo ili naknade za pružene usluge kontrole letenja?

Aviokompanije neće ukinuti letove, naprotiv, njih raduje profitabilna letnja sezona i letovi ka ovoj zemlji. U slučaju da dođe do nestašice goriva, aviokompanije će se jednostavno snabdeti potrebnom količinom goriva za povratni let. A imajući na umu koliko Grčka zavisi od turizma i zarade od prava preletanja, malo je verovatno da će situacija uticati na kontrolu letenja.

3. Da li ćemo možda morati da vadimo vizu za Grčku ukoliko odmor planiramo, na primer, u septembru?

Ne, jer iako Grčka odluči da odmah napusti euro, istupanje iz Evropske unije bi potrajalo znatno duže. A i u tom slučaju, pitanje je kome bi Grčka uvela vize.

4. Da li će se situacija u Grčkoj ikako odraziti na turiste na Kipru?

Ekonomski efekti grčke odluke će se svakako osetiti u Evropskoj uniji i u izvesnoj meri će pogoditi sve članice, ali to nikako neće uticati na turiste ovog leta. Za sve putnike koji planiraju da provedu odmor na Kipru, jedini savet, kao eventualna mera predostrožnosti, je da ponesu sa sobom gotovinu u eurima.

5. Da li je pametno već sada rezervisati smeštaj u Grčkoj za narednu godinu ili bi, ipak, trebalo sačekati 2016. godinu?

Trebalo bi sačekati, jer ukoliko Grčka napusti euro kao valutu, moguće je da će onda cene mnogih proizvoda i usluga biti niže – neki ekonomisti spekulišu o mogućih 40% devalvacije. To znači da ukoliko se sada obavežete na neku cenu u eurima, a Grčka napusti evrozonu, platićete i više nego što je potrebno.

Još novih vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *