– Destinacije u Hrvatskoj: Muzej Igre prestola u Splitu – Travel Magazine

Destinacije u Hrvatskoj: Muzej Igre prestola u Splitu

Destinacije u Hrvatskoj: Muzej Igre prestola u Splitu

Hrvatske destinacije Dubrovnik, Šibenik i Klis iskoristile su popularnost koju su stekle kao lokacije na kojima je snimana serija Game of Thrones, i horde fanova posećuju ove gradove kako bi osetili makar delić atmosfere iz čuvenog serijala. I Split je odnedavno u svoju turističku ponudu dodao zanimljive GoT sadržaje.

Poslednja sezona Igre prestola upravo je završena i gledaoci su i dalje u šoku i diskutuju o njenom kraju. A u Splitu, na samo nekoliko minuta od Dioklecijanovih podruma u kojima je Deneris držala okovanim svoje zmajeve, na površini od 300m2 otvoren je novi muzej sa preko 100 eksponata vezanih za seriju.

Vlasnik muzeja Luka Galić za Lonely Planet objašnjava da su zidovi obojeni u crno, prigušena svetla i mistični mirisi kedra i jasmina tu da posetiocima dočaraju srednji vek, period koji je poslužio kao inspiracija za Igru prestola.

Dobrodošlicu posetiocima na ulazu u muzej poželeće zmaj Drogon, čije čudovišne vilice se pomaljaju iz zida. Prilika za dobre fotografije ima još dosta, pa se možete slikati uz sto kraljeve desnice, sa mačevima od valirijskog čelika i sa brojnim statuama karaktera, od Deneris i Džona Snoua do Tiriona i Hodora – koji je prikazan kako, naravno, čuva vrata.

Muzej ima pet tematskih soba. Poseta počinje u Mirinu koji je inspirisan Splitom, nastavlja se u Kraljevoj Luci (Dubrovnik), a zatim kreće na sever u Zimovrel, preko Zida i do čuvardrveta u koje doslovno mogu da uđu.

Među izloženim predmetima su kacige, mačevi, lobanje, kostimi, makete gradova, predmeti sa seta i pun oklop pripadnika kraljevske garde.

„Eksperti koji posetioce vode u obilazak muzeja nisu stručnjaci samo za materiju serije GoT, već i za detalje sa snimanja, ali i za pitanja vezana za knjige serijala Pesma leda i vatre,“ objasno je vlasnik muzeja.

Muzej Igre prestola nalazi se na adresi Bosanska ulica 9 u Splitu, a otvoren je svakog dana od 09.00h do 22.00h.

Ukoliko vas zanima kako je fenomen Igre prestola uticao na razvoj turizma Hrvatske, Irske i Španije, obavezno pročitaje ovu zanimljivu analizu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X