– Destinacije ugrožene prekomernim turizmom – Travel Magazine

Destinacije ugrožene prekomernim turizmom

Destinacije ugrožene prekomernim turizmom

Svet se toliko bavi fenomenom prekomernog turizma, da je reč “overtourism” (prekomerni turizam na engleskom) imenovana kao jedna od Reči godine Oksfordskog rečnika za 2018.

Nova studija koju je sproveo Svetski travel i turistički savet (WTTC), navodi 50 najugroženijih gradova, u kojima se očekuje da će tokom narednih 10 godina turizam doživeti bum. U njoj su upoređivani podaci i projekcije vezane za broj zaposlenih u turističkom sektoru, infrastrukturu, životnu sredinu i stabilnost, sa progonozom za rast broja posetilaca u periodu 2017 – 2017. Niske ocene u gorenavedenim kategorijama u kombinaciji sa progonozom velikog rasta broja stranih posetilaca, odlika su zemalja sa visokim rizikom od prekomernog turizma. One će u narednih 10 godina iskusiti probleme vezane prepoterećene resurse i pogoršanje životnih uslova za lokalno stanovništvo. Prema ovoj studiji najugroženiji grad je Kuala Lumpur, a za njim slede Istanbul, Manila, Džakarta, Kairo, Delhi, Bangkok, Bogota, Mumbaj, Moskva i Ho Ši Min Siti.

Prihodi od turizma čine oko 10,4% globalnog bruto domaćeg proizvoda, navodi se u izveštaju WTTC-a, ali gradovi moraju da nauče kako da prave održive planove za dalji razvoj turizma.

„Da bi grad zaista prosperirao i da bi se turizam razviojao na održiv način, gradske vlasti, urbanisti, invstitori, zakonodavci i grupe građana treba da razumeju koliko je grad spreman za budući porast broja psoetilaca i sve izazove i prilike koje on sa sobom nosi.“

Potrebno je napraviti dugoročne planove u koje će biti uključene sve zainteresovane strane, uzimajući u obzir potrebe posetilaca, ali i lokalnog stanovništva, kako bi se na najbolji mogući način uložile investicije i razvila infrastruktura.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X