Vesti – Dobra vest - EU otvara granice za Zapadni Balkan od 1. jula – Travel Magazine

Dobra vest – EU otvara granice za Zapadni Balkan od 1. jula

Dobra vest – EU otvara granice za Zapadni Balkan od 1. jula

Evropska komisija juče je predložila da se spoljne granice EU otvore za Zapadni Balkan od 1. jula.

Ukoliko se ova preporuka usvoji (verovatnoća je 99%) od 1. jula u zemlje Šengena moći će da uđu građani Albanije, Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije i Severne Makedonije.

Preporuka došla nakon procene epidemiološke situacije u zemljama Zapadnog Balkana

„Komisija preporučuje ukidanje ograničenja putovanja za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Severnu Makedoniju i Srbiju od 1. jula, s obzirom na to da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja od one u EU. Ova odluka pokazuje i spremnost Komisije da tesno poveže region Zapadnog Balkana sa ostatkom Evrope”, stoji u saopštenju Komisije.

Komisija je takođe preporučila članicama Šengena i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020, da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna i da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga.

Za ostale treće zemlje Evropska komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih vrlo kritična.

Ipak, za građane zemalja za koje ostaje restrikcija, Komisija je predložila da se prošire kategorije putnika koji mogu da ulaze u EU, poput studenata.

Očekivanja su da u narednim danima zemlje Unije odluče o ovoj preporuci, ali sada je već izvesno da će srpski građani u EU moći od 1. jula da uđu.

Pozivamo vas svakako da pratite otvaranja zemalja EU na ovom linku.

Pogledajte šta vam je potrebno za ulazak u Veliku Britaniju, kao i koje zemlje su proglašene za najsigurnije destinacije u Evropi u post-korona vremenu. Saznajte i da li je uspeo „švedski model“.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
337Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Interesujeme imam svoj apartman u Polihrono i 16.juna krecem preko Bugarske da li mogu da predjem grsnicu bez problema ,hvala

    Pošaljite odgovor
    • Slobodno, ja imam hotel na Halkidikiju i vec sam u Grckoj 😉

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *