– Ekstremne šetnje po Demilitarizovanoj zoni – Travel Magazine

Ekstremne šetnje po Demilitarizovanoj zoni

Ekstremne šetnje po Demilitarizovanoj zoni

Ljubitelje hajkinga i one koji vole neobična iskustva oduševiće vest da će uskoro moći da se šetaju duž jedne od najutvrđenijih granica na svetu.

Južna Koreja je upravo objavila da počinje sa izgradnjom mreže hajking staza u okviru DMZ-a, Demilitarizovane zone (4km široke i 240km duge), koja odvaja Severnu od Južne Koreje od 1953. godine. Vlada Južne Koreje odobrila je budžet za izgradnju staza kao deo međukorejskog sporazuma iz septembra 2018, kojim se dve zemlje obavezuju da će DMZ pretvoriti u zonu mira. Za početak će biti izgrađene tri staze, kroz zapadni, centralni i istočni deo DMZ-a, a prva od njih za turiste će biti otvorena već krajem aprila.

Iako se ulažu veliki napori da se ova zona transformiše u simbol mira i da se tenzije između dve Koreje smanje, ove dve zemlje su tehnički i dalje u ratu i DMZ je militarizovana oblast. Hajkere će tokom šetnji pratiti vojno osoblje i moraće da nose zaštitne kacige i neprobojne prsluke. Ukoliko vas ovo iskustvo zanima, moraćete da se prijavite na „lutriju“ Južnokorejskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Korejske turističke organizacije.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X