Vesti – Engleska dobija najdužu pešačku stazu na svetu – Travel Magazine

Engleska dobija najdužu pešačku stazu na svetu

Engleska dobija najdužu pešačku stazu na svetu

Kada pandemija korona virusa prođe, veliki broj ljudi poželeće da se uputi u prirodu, da se vrati aktivnom fizičkom životu. Da planinari, šeta i bude non-stop napolju.

Zato ne sumnjamo da će sve vas oduševiti vest kako je Engleska spremna da „svrgne“ SAD sa prvog mesta zemlji koje imaju najduže pešačke staze na svetu.

Najavljena pešačka staza očekuje se da bude dugačka oko 4.300 kilometara, te da nadmaši američku Apalački stazu koja obuhvata 3.500 km.

Ruta koja bi trebala da vodi planinare i hajking zaluđenike duž engleske obale, biće završena u potpunosti 2021. godine. U međuvremenu, otvaraju se u fazama deonice puta koje su završene.

Staza će prolaziti kroz primorske gradove, kilometarske plaže, čudesne zalive i nacionalne parkove

Staza će biti podeljena u četiri oblasti – severozapad, severoistok, jugoistok i jugozapad – i pratiće celokupnu obalu Engleske, a u nekim delovima će ići tik pored mora.

Pored prolaska pored primorskih mesta, luka i gradova, staza će odvesti šetače do netaknutih livada, strmih kamenitih litica, kao i peščanih plaža koje su izolovane i čekaju da ih neko istraži.

Raspored sistema staza omogućavaće putnicima da svakodnevno upoznavaju divlju obalu, pre nego što se odmore u nekom ugodnom engleskom pabu (ili u hotelu) na večeri i piću.

Staza će za startnu poziciju imati velšku granicu sa Engleskom, odakle će se nastaviti prema severu, odnosno ka škotskoj granici. Uz put, šetači će proći bujnim nacionalnim parkom Lake District i istorijskim lukama koje potiču iz rimskih vremena.

Odatle, staza će voditi šetače duž obale Severnog mora do zaliva Wash. Ovaj deo je dom prelepih plaža, dvoraca, kamenitih litica i malih ribarskih mesta smeštenih u skrivenim uvalama.

Sledi jugoistočni deo koji se proteže na jugu od Wash-a, a zatim se pruža do Sautemptona. Veliki deo ove obale čine kilometarske, puste plaže, prirodni rezervati i čudesne luke.

Finalni deo se proteže duž kanala Lamanš (La Manche), pre skretanja na sever do velške granice. Ovaj deo sadrži neke od najdramatičnijih poteza staze, s obzirom na veliki broj litica koje se nalaze u ovom potezu.

Očekivanja su da ova staza bude proglašena „nacionalnom“ stazom.

Stazu je osmislila vladina organizacija koja je odgovorna za zaštitu i poboljšanje prirodne okoline u Engleskoj – Natural England. Projekt se temelji na popularizaciji puta do obala Velsa.

Saznajte šta je hajking, i zašto je aktivni odmor najbolji za vaše telo i um. Pročitajte i gde se nalazi jedini nacionalni park Švajcarske.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
59Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *