Vesti – EU odlučuje - da li će zbog porasta zaraženih stopirati otvaranje granice za Zapadni Balkan? – Travel Magazine

EU odlučuje – da li će zbog porasta zaraženih stopirati otvaranje granice za Zapadni Balkan?

EU odlučuje – da li će zbog porasta zaraženih stopirati otvaranje granice za Zapadni Balkan?

Prvi jul se bliži, pa samim tim i najava da bi države EU mogle da otvore granice za Zapadni Balkan. Nažalost, trenutni porast novozaraženih ne ide na ruku za zemlje Zapadnog Balkana.

Pojedini mediji juče su preneli kako će članice EU pojedinačno odlučiti da li će ponovo otvoriti granice sa Zapadnim Balkanom nakon 1. jula.

Pre dve nedelje, Evropska komisija preporučila je državama članicama EU da ponovo otvore granice i to 1. jula. U to vreme stopa infekcije na Zapadnom Balkanu činila se ohrabrujuće niskom.

Međutim, tokom poslednje dve nedelje, u regionu je primećen značajan porast slučajeva zaraženih korona virusom. Srbija je juče imala 143 nova slučajeva, dok je Severna Makedonija beležila 136 novozaraženih. Do ovog porasta je najverovatnije došlo usled ublažavanja mera, ukidanja zabrane okupljanja, te nepoštovanja socijalne distance.

Pogledajte da li se usluživanje alkohola tokom leta ukida u potpunosti, kao i koliki pad beleži hrvatski turizam u prvoj polivini juna. Saznajte i kakve mere su sačekale nemačke turiste u španskim hotelima.

Portparol Evropske komisije za migracije Adalbert Jahnz rekao je za Radio Slobodna Evropa da je sada na državama članicama da pojedinačno odluče da li će ukinuti ograničenja putovanja za građane Zapadnog Balkana ili ne.

Evropska komisija može samo preporučiti ponovno otvaranje granica, rekao je Jahnz, ali konačne odluke pripadaju svakoj pojedinačnoj zemlji, piše Danas.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *