– Evropa se guši u isparenjima sa kruzera – Travel Magazine

Evropa se guši u isparenjima sa kruzera

Evropa se guši u isparenjima sa kruzera

Barselona se našla na vrhu neslavne liste destinacija sa najzagađenijim vazduhom, za koji su glavni krivci izduvni gasovi sa velikih kruzera.

Prema izveštaju Evropske federacije za prevoz i životnu sredinu (European Federation for Transport and Environment), za njom sledi Palma. Španija je najugroženija zemlja, jer se čak četiri njene luke nalaze među deset najzagađenijih. Nju godišnje poseti više kruzera nego bilo koju drugu evropsku zemlju.

Vazdušno zagađenje ima veoma loše posledice po zdravlje ljudi, budući da povećava rizik od plućnih, kardiovaskularnih oboljenja i kancera, a u Španiji se 30.000 smrti godišnje povezuje sa zagađenjem kao uzročnikom. Zagađenje sa kruzera čine azotni i sumporni oksidi, kao i fine čestice PM2,5 (koje dospevaju u pluća).

Paradoksalno, dok intenzivno radi na smanjenju emisija izduvnih gasova iz automobila, Španija istovremeno stimuliše dolazak sve većeg broja kruzera u svoje luke.

Samo tokom 2017. godine Barselonu je posetilo 105 kruzera, koji su proveli 8.293 sata u luci. Stvorili su gotovo pet puta veće zagađenje od oko 560.000 registrovanih gradskih vozila.

Palmu je iste te godine posetilo 87 kruzera, izazivajući skoro 10 veće zagađenje od gradskih vozila.

Ostale evropske destinacije ugrožene vazdušnim zagađenjem koje izaziva cruising industrija su Venecija, Ćivitavekija, Sauthempton, Lisabon, Marsej, Kopenhagen, kao i Santa Kruz de Tenerife i Las Palmas na Kanarskim ostrvima.

Sa druge strane, saznajte zašto su krstarenja sve popularniji vid putovanja, kao i koja pravila ne smeju da se krše na krstarenju.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X