Vesti – Evropska komisija predložila zajedničke mere u vezi ograničenja putovanja – Travel Magazine

Evropska komisija predložila zajedničke mere u vezi ograničenja putovanja

Evropska komisija predložila zajedničke mere u vezi ograničenja putovanja

Evropska komisija predložila je u petak zajednički sistem mera za sve države članice EU radi koordinacije granične kontrole i ispravljanja trenutne, zbunjujuće i dosta konfuzne ograničenja kretanja za putnike širom Evrope.

Naravno, ovaj predlog će morati sve članice Evropske unije da odobre, ali evidentno je kako su građani vrlo frustirani i suočeni sa nizom ograničenja. Da ne pričamo kako su mnogi zbunjeni gde i pod kojim uslovima mogu da putuju.

Kraj sezone
PROČITAJTE I…

Raste broj novozaraženih u Evropi – da li je ovo kraj letnje sezone?

Mapiranje zona prema broju inficiranih na 100.000

Prema tom predlogu, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti izradio bi nedeljnu mapu sa svim regionima ili zemljama obojenim u zelenu, narandžastu ili crvenu boju.

Komisija savetuje da se ne postavljaju ograničenja za putnike iz zelenih ili narandžastih zona, mada bi posetiocima iz potonjih moglo biti preporučeno da prilože PCR test. Ograničenja, bilo karantin ili test, bila bi prikladna za one koji dolaze iz crvenih zona, iako bi mere trebalo da budu iste za sve crvene zone, bilo u zemlji ili izvan nje. Zemlje bi bile slobodne da odrede koje mere će preduzeti.

UN izvestaj
PROČITAJTE I…

UN – koronavirus uništila turizam, ugroženo više od 100 miliona radnih mesta

Mapiranje u boji zasniva se na dva kriterijuma – nema ograničenja za ljude sa područja sa 50 ili manje infekcija COVID-19 na 100.000 ljudi, ili gde je procenat pozitivnih testova ispod 3%, osim ako broj slučajeva ne prelazi 150. Crvene zone bile bi regije ili zemlje sa preko 150 slučajeva na 100.000 ili preko 50 slučajeva ako je najmanje 3% testova za COVID-19 pozitivno.

Nedovoljan broj testova i jedinica za testiranje uslovio različite mere?

Jedan diplomata EU rekao je da su neki ambasadori, koji su o tom pitanju razgovarali u sredu, istakli da razne zemlje EU nisu imale zdravstvene službe, niti sisteme za ispitivanje te da nisu sve zemlje podjednako sposobne da se nose sa virusom. Upravo zbog toga, mnoge „ranjivije zemlje“ su poželele da postave stroža ograničenja za posetioce.

Podsetimo se kako su zu zemlje EU počele da ublažavaju ograničenja u junu. Međutim, koordinisano otvaranje se brzo raspalo. Nedavno je Mađarska zatvorila sve svoje granice, sa izuzetkom za tri susedne države, što je potez koji je Komisija označila kao diskriminatorski i nezakonit.

Nevezano za sastanak koji je bio u petak, nemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da kolege iz EU žele da skrate obaveznu karantinu za putnike koji se vraćaju iz rizičnijih regiona unutar bloka na najmanje 10 dana. Do sada je samoizolacija bila 14 dana.

„Želimo da sprečimo konfuziju koja je nastala usled različitih ograničenja. Sve to je dovedlo do neizvesnosti i stvorilo ozbiljne probleme na granicama“, rekao je Spahn.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
3Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X