Vesti – Evropska komisija predstavila preporuke za putovanja - testiranje se ne preporučuje? – Travel Magazine

Evropska komisija predstavila preporuke za putovanja – testiranje se ne preporučuje?

Evropska komisija predstavila preporuke za putovanja – testiranje se ne preporučuje?

Od kada je većina evropskih zemalja počela da ublažava mere usled pandemije, na niz pitanja građana u vezi putovanja iz jedne u drugu državu, većina zvaničnika nije imala jasan odgovor.

Da li će biti obavezan test na koronu? Hoće li se ići u dvonedeljni karantin? Kakva vrsta osiguranja će pokrivati eventualnu zarazu?

Ovo su samo neka od pitanja na koja još uvek nemamo odgovor. Za sada je jedino sigurno da će spoljne granice Evropske unije ostati zatvorene do 15. juna.

U međuvremenu, Evropska komisija je usvojila preporuke za postepeno otvaranje unutrašnjih granica Evropske unije pred predstojeću turističku sezonu i bezbedan transport.

Predloženo da se te preporuke ne odnose samo na zemlje članice EU i Šengenske zone, već i na države Balkana.

O tome će konačnu odluku doneti članice EU.

Evropska komisija – otvaranje unutrašnjih EU granica u dve faze

Evropska unija planira da počne sa ukidanjem ograničenja putovanja „faznim i koordinisanim pristupom“, preneo je N1.

„Čim zdravstvena situacija to dozvoli, ljudima bi trebalo omogućiti da se vide sa prijateljima i porodicom, u svojoj zemlji ali i preko granica“, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Postepeno otvaranje unutrašnjih granica počelo bi tako što bi se prvo omogućilo sezonskim radnicima da prelaze preko granica.

Tada bi se otvorile granice između zemalja sa „sličnim epidemiološkim situacijama“, na osnovu smernica Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. U okviru ove faze bile bi dozvoljene turističke posete i obilazak porodice.

Duga faza bi podrazumevala ukidanje svih ograničenja i otvaranje svih unutrašnjih granica EU, uz mogućnost zdravstvene kontrole tamo gde ona bude neophodna.

U obe faze bitno je ispoštovati tri kriterijuma: epidemiološku situaciju, mogućnost pružanja hitne pomoći i zdravstvene nege tamo gde je neophodna, kao i ekonomski momenat.  

Prazna sedišta i testiranje putnika nisu među preporukama Evropske komisije

Evropska komisija je takođe dala smernice za proveru ličnih karata na granicama, pripremu zdravstvenih protokola u hotelima i bezbednost za prevoz poput avio-kompanija, trajekata i autobusa.

Evropska komisija protiv testiranja

Foto: Daniel Schludi from Unsplash

Među preporukama za putovanja su nošenje zašitnih maski, često pranje ruku i držanje distance između ljudi.

Zanimljivo je da slobodna mesta u avionima, kao i testiranje prilikom prelaska granice nisu preporuka Evropske komisije.

„Kada je reč o testovima na Covid-19 na granicama ili uoči putovanja, od zdravstvenih stručnjaka smo čuli da nema dovoljno dokaza koji bi ukazali da je to pouzdan način da budete sigurni da neko nije zaražen ili da se nije zarazio nakon što je uradio test. Zbog toga to nije deo naših preporuka“, objasnila je Margaret Vestager, potpredsednica Evropske komisije.

U okviru preporuka je i savet agencijama da vrate novac svima koji zbog pandemije ne žele da putuju na već ugovorene angažmane.

Konačne odluke o otvaranju granica i regulisanju prelaza definisaće ipak svaka zemlja za sebe

U prvim fazama ponovnog otvaranja, ograničenja putovanja razlikovati od zemlje do zemlje.

Na primer, Velika Britanija je pristala na bilateralne putne aranžmane sa Francuskom i Irskom, prenosi BBC.

Putnici iz ovih zemalja moći će da pređu granice bez dvonedeljnog karantina. Ali karantina će biti potrebna putnicima koji kreću u ili iz drugih evropskih zemalja.

„Ovo neće biti normalno leto, ni za jednog od nas. Ali moramo zajedno da pomognemo turističkoj industriji da ne izgubi letnju sezonu“, rekla je Vestager, prema The Associated Press-u.

Nemačka je najavila da će ove nedelje početi da ponovo otvara svoje granice. Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer najavio je da će 16. maja biti ublažena ograničenja putovanja u Francusku, Švajcarsku i Austriju, prenosi DW.

Naravno, ukoliko se situacija sa koronom pogorša, zabrana otvaranja granica možda ostane i nakon 15. juna.

Sve preporuke Komisije možete da pronađete na ovom linku.

Pročitajte zbog čega Air Serbia odlaže početak redovnog putničkog saobraćaja, kao i koje odluke o ulasku u zemlju je donela Vlada Srbije.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
146Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *