Vesti – Evropske zemlje koje imaju najbolje ocenjene nacionalne parkove – Travel Magazine

Evropske zemlje koje imaju najbolje ocenjene nacionalne parkove

Evropske zemlje koje imaju najbolje ocenjene nacionalne parkove

Nije tajna da je Evropa dom nekih od najlepših lokaliteta zaštićene prirode na svetu. Od gustih šuma do blistavih jezera, šetnja nekim od ovih evropskih nacionalnih parkova pružiće vam vrhunski odmor na svežem vazduhu.

Bez obzira da li tražite savršen kadar za svoj Instagram ili ćete otkriti prelepe neistražene delove sveta, stručnjaci sa portala SaveOnEnergy.com/uk sproveli su studiju kako bi otkrili u kojoj se zemlji nalaze najbolje ocenjeni nacionalni parkovi u Evropi, navodi TripAdvisor.

Ukrajinski nacionalni parkovi imaju najveću ocenu!

Zemlja sa najbolje ocenjenim nacionalnim parkovima, sa ukupno 8 parkova i prosečnom ocenom TripAdvisor-a od 9,73 je Ukrajina.

Ukrajinski nacionalni park sa najvišom ocenom je Nacionalni park prirode Karpati, osnovan 1980. godine radi zaštite pejzaža Karpatskih planina. Ovaj inače najveći nacionalni park Ukrajine se nalazi u Ivano-Frankivskoj oblasti i prostire se na 515,7 km².

Sledi Slovenija! Iako imaju samo jedan nacionalni park da ponude, pejzaži su prelepi, što je rezultiralo prosečnom ocenom TripAdvisor-a od 9,72. U pitanju je Nacionalni park Triglav koji obuhvata 4 odsto slovenačke teritorije i jedan je od najvećih nacionalnih rezervata cele Evrope.

Na visokom trećem mestu je Slovačka sa 9 nacionalnih parkova i prosečnom ocenom TripAdvisor-a od 9,69.
Na četvrtom mestu je Bugarska sa prosečnom ocenom TripAdvisor od 9,64, a na petom mestu sa prosečnom ocenom TripAdvisor od 9,60 je Švajcarska.

Najbolje ocenjeni nacionalni parkovi

Za više informacija o nacionalnim parkovima iz svake zemlje, pogledajte post na blogu.

Metodologija – kako se došlo do rezultata?

1. SaveOnEnergy.com/uk je koristio https://www.worldometers.info/geography/how-many-countries-in-europe/ za pronalaženje liste evropskih zemalja.
2. Za svaku zemlju; imena i veličine svih nacionalnih parkova dobijeni su sa https://theworldsnationalparks.com/
3. SaveOnEnergy je analizirao svaki Nacionalni park na TripAdvisor-u kako bi uporedio recenzije.
4. Koristeći ocene pregleda, SaveOnEnergy je uspeo da izračuna prosečne ocene za svaki park koristeći SUMPRODUCT i SUM formulu.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *