– Evropski gradovi traže da ih EU "zaštiti" od Airbnb-a – Travel Magazine

Evropski gradovi traže da ih EU „zaštiti“ od Airbnb-a

Evropski gradovi traže da ih EU „zaštiti“ od Airbnb-a

Gradovi širom Evrope zahtevaju pomoć od Evopske unije u rešavanju rastućeg problema nekontrolisanog rasta popularnosti Airbnb-a i sličnih online platformi za homesharing, za koje tvrde da isteruju lokalce iz njihovih domova.

U zajedničkom pismu upućenom komesarima EU, deset gradova je okrivilo direktno Airbnb za visoke cene stanarina i smeštaja za dugoročno izdavanje.

U aprilu je Evropski sud pravde u pravno neobavezujućem dokumentu naveo da se Airbnb po zakonima EU smatra pružaocem digitalnih informacija, a ne posrednikom između vlasnika nekretnine i onog ko je rentira. U slučaju da sud ovo zvanično potvrdi, Airbnb i slične platforme će biti oslobođene obaveze da se vlasnici nekretnina, izlistanih na njiihovom sajtu, pridržavaju lokalnih zakona i pravila u vezi sa kratkoročnim iznajmljivanjem, koje su mnogi gradovi doneli kako bi regulisali ovaj rastući problem.

Pročitajte i: Airbnb – put oko sveta za 80 dana

U zajedničkoj izjavi, Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč se slažu da kuće i stanovi pre svega treba da se koriste za stanovanje. Zatim dodaju: „Mnogi su ugroženi zbog ozbiljnog nedostatka smeštaja. Tamo gde je isplativije izdavati svoj kuće i stanove turistima, oni se masovno povlače sa tradicionalnog tržišta nekretnina.“

Tako, na primer, Pariz ima oko 60.000 izlistanih smeštajnih jedinica na Airbnb-u, Berlin 22.000, a Amsterdam i Barselona po 18.000. Neke od njih su rezervne sobice u većim objektima, ali prema izveštaju britanskog Guardian-a, više od polovine su cele kuće ili stanovi.

Zato su mnogi gradovi uveli mere na lokalnom nivou. Palma u Španiji je potpuno zabranila izdavanje stanova i kuća na ovaj način, Amsterdam ovakav tip rentiranja dozvoljava u ukupnom trajanju od 30 dana godišnje po smeštaju, a Briž je, na primer, zabranio Airbnb u istorijskom centru grada. Ipak, sve ove mere i pravila biće veoma teško sprovoditi u slučaju da sud potvrdi da se Airbnbn smatra digitalnim pružaocem informacije, jer u tom slučaju on nije u obavezi da bilo kakve informacije deli sa lokalnim vlastima.

„Potrebni su nam jaki pravni instrumenti koji će obavezati ove platforme za rentiranje da sarađuju i da nam omoguće pristup svim relevantnim podacima.“

Foto: Airbnb

Saznajte još i koje su najbolje Airbnb destinacije za 2019. godinu, kako da izbegnete neprijatne situacije u svom Airbnb smeštaju, ali i zašto ova online platforma desetkuje grčke hotele.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *