Vesti – Gde je snimana nova hit serija "The Witcher" – Travel Magazine

Gde je snimana nova hit serija „The Witcher“

Gde je snimana nova hit serija „The Witcher“

Koliko za neko mesto može turistički da znači popularnost neke tv serije, dokazala je sada već hit serija “Igra prestola”. Ogroman broj fanova Deneris i ostalih junaka epske priče o večitoj borbi dobra i zla, opkolio je Maltu i Dubrovnik, gde je snimana serija.

Svesni da je sve vezano za GOT (Game of thrones) krajnje isplativo, dubrovački turistički radnici ponudili su turistima turu posvećenu mestima na kojima je snimana serija. Pogađate, ove ture su mahom unapred već rasprodate. Da će možda sličnu sudbinu imati mesta na kojima je snimana nova serija “Veštac” (The Witcher), nagoveštava poređenje serije sa Igrom prestola.

Ovde je glavni junak Geralt, pripadnik istrebljene linije veštaca, koji se uz pomoć magije bori protiv čudovišta. Inače “Veštac” je ekranizacija istoimenog serijala poljskog pisca Andžeja Sapkovskog, koji je delo napisao pre više od 30 godina. Nakon toga usledila je video igrica urađena po delu, a potom je tek došao red na seriju.

Mi priznajemo da još uvek nismo pogledali seriju, ali zato smo se potrudili da saznamo na kojim lokacijama je snimljena serija o kojoj svi pričaju.

Budimpešta kao baza

Mračna bajka o Geraltu kog glumi britanski glumac Henri Kavel za bazu je imala mađarsku prestonicu Budimpeštu.

Tokom snimanja prve sezone, produkcija serije je čuveni budimpeštanski filmski studio Origo, delila sa ekipom koja je snimala četvrti rimejk filma Dune. Inače, Origo spada u trenutno jedne od najpopularnijih filmskih studija u Evropi. Upravo u njemu se velikim delom snimao svetski blokbaster “Blade Runner 2049”.

Origo je za potrebe serije “glumio” palatu Cintra, dom jedne od glavnih junakinja serije, princeze Ćiri (Ciri) koju glumi Freja Elen. Spolja ekipa je snimala kod jednog od najlepših budimpeštanskih zamaka – dvorca Vajdahunjad ( Vajdahunyad ), koji se nalazi u velelepnom Gradskom parku. Dvorac je poslužio za set koji je trebao da dočara dom kraljevine čarobnjaka Stregobora (Lars Mikelsen).

Dvorac Vajdahunjad u Budimpešti

Foto: Kevin Jackson from Unsplash

Na severu grada produkcija je iskoristila ambijent budimpeštanskog muzeja Kiščela (Kiscellia), nekadašnjeg manastira iz 18. veka koji je danas pretvoren u galeriju, a koji je poslužio kao set za bal u koledžu magije Aretuza.

Da je produkcija imala u vidu koliko je Mađarska bogata sa romantičnim ruinama širom zemlje ali i prestonice, dokazuje odluka tima da se uputi do tvrđave Monostori u Komaromu, na severozapadu Budimpešte.

Prelepa divljina Mađarske psolužila je za set serije Vestac

Foto: Szabina Gerencsér from Unsplash

Ova lokacija je poslužila produkciji za sve scene koje su trebale da dočaraju okolinu grada Cintra. Zamak Tata – u neposrednoj blizini, iz 14. veka sa jezerom u okruženju, “postao” je dom druge glavne junakinje Jenefer.

Kanarska ostrva – druga baza

S obzirom da je serija “Veštac” velikim delom svet fantazija, scenografija je diktirala spektar različitih i prilično nadrealnih pejzaža. Zbog toga je pored Mađarske, još jedna zemlja bila izbor produkcijske kuće za snimanje.

U pitanju je Španija, tačnije prelepa Kanarska ostrva koja su nedavno poslužila za snimanje blokbastera Wonder Women 1984, zatim za Fast & Furious 6 (2013) i Jason Bourne (2016).

Kanarsko ostrvo La Palma na kome je snimana serija Vestac

Foto: Hugo Bruns from Unsplash

Na vulkanskim ostrvima prvo mesto gde je snimana serija bilo je ostrvo La Palma. Ovde je veličanstven ambijent Roque de Santo Domingo iskorišćen kao set za Akademiju magije Aretuzu. Divlja prostranstva ostrva poput mesta La Carca (La Zarza) i vodopada Los Tilos dočarala su mističnu i magičnu šumu Brokilion. Ova šuma je u seriji bila dom amazonskih driajada (zavodljive nimfe koje žive u krošnjama hrastovog drveća) koje štite princezu Ćiri.

Veličanstvena planina Roque de los Muchachos – inače dom međunarodnih opservatorija, takođe je bila izbor produkcije za neke od scena. Za set je odabrana i čuvena plaža Maspalomas, prepuna pustinjskih dina, koje su vrlo “fotogenične” za snimanje.

Plaza Maspalomas na Kanarskim

Foto: Reiseuhu from Unsplash

Ostale lokacije su bile birane tako da budu blizu baze u Budimpešti. Austrijski zamak Kreuzentein sa nestvarnim istoimenim jezerom u okruženju, poslužio je za deo eskterijera fiktivnog dvorca Vizima (Wyzima). Ruinirana poljska tvrđava Ogrodzieniec bila je izbor za set na kome su snimljene bitke.

Pročitajte sve o muzeju Igre prestola koji postoji u Splitu. Pogledajte video putopis o lepotama kanarskog ostrva La Palma, kao i zašto je Birimingem postao mamac za turiste iz celog sveta. 

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Zanima me ime modnog dizajnera koji je kreirao velicanstvene kostime u seriji?

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *